La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, que celebra enguany 45 anys d'història, se celebrarà del 23 al 28 de juliol, recuperant així les dates habituals després que l'any passat s'hagués d'ajornar per la covid-19. El festival de música tradicional més antic de Catalunya, que el 1999 va ser incorporat a la Ruta Europea de Festivals de Música Tradicional, reunirà enguany a la Seu d'Urgell, Castellbò (Alt Urgell) i Puigcerdà solistes i formacions de tot el món, provinents de Catalunya, l'Aragó, Cantàbria, Euskadi, Portugal, França, Escòcia, Suïssa, Itàlia, Ucraïna, Moldàvia, Rússia, Colòmbia, la República Dominicana i l'Uruguai. Enguany, però, no es farà el concert a Arsèguel a causa de les restriccions d'aforament per la pandèmia.
Programació
El primer dia de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, el 23 de juliol, l'activitat se centrarà a la Seu d'Urgell amb el concert de presentació al jardí de l'Hotel Andria, diversos concerts a l'envelat i a l'escenari de la carpa del bar-restaurant i a la fira de lutiers.
Aquesta fira seguirà també els dos dies següents: el dia 24, amb concerts, i el 25, amb un concert a l'escenari del bar-restaurant, un concert itinerant amb músics de les Colònies de l'Escola Folk del Pirineu i l'Orquestra Trama, i un tercer concert nocturn al bar-restaurant. El mateix dia 25, a més, a Castellbò, es farà un concert a la col·legiata de Santa Maria.
El dia 26, la Seu acollirà un concert a l'escenari del bar-restaurant i un taller de danses, a més del concert 'Catalunya' a l'envelat. El programa es tancarà el dia 28 a Puigcerdà amb el concert al Casino Ceretà.
(Foto: Antoni Navinés i Artur Blasco durant la presentació de la Trobada d'enguany / Diputació de Lleida)
"L'acordió, un estri que va revolucionar el món"
El president de l'Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, Artur Blasco, ha destacat que l'acordió no és només un instrument musical, sinó també "un estri que va revolucionar el món i la convivència de forma molt ràpida". Blasco, que ha celebrat que la Trobada reuneixi 72 músics i que afavoreixi l'ocupació hotelera al territori, ha anunciat que estan treballant en un projecte "molt ambiciós": la Setmana Mundial de l'Acordió, la qual detallarà més endavant.
Per la seva banda, el vicepresident tercer de la Diputació de Lleida, Antoni Navinés, ha destacat que aquesta iniciativa "posa en valor i atrau un sector de turisme familiar que enriqueix el municipi i la comarca". A més, el fet que hi participin músics "amb instruments, ideologies i cançons de diferents indrets", ha afegit, "situarà Lleida, la comarca i el país, arreu del món".
És el festival de música tradicional més antic de Catalunya
La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu se celebra cada any des de l'any 1976. És el festival de música tradicional més antic de Catalunya i el 1999 va ser incorporat a la Ruta Europea de Festivals de Música Tradicional, avalada per la UE. La trobada l'organitza l'Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu i compta amb el patrocini de la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat i la col·laboració dels ajuntaments de la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Castellbò, i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell.
Actualment són vigents els convenis de col·laboració mútua amb els festivals Ivan-Malanin de Novosibirsk (Sibèria-Rússia) i Carrefour Mondial de l'Accordéon, a Montmagny-Québec, amb la participació de joves acordionistes de Catalunya en els dos festivals i de músics d'aquests festivals a la Trobada.