INFRAESTRUCTURES

Territori licita les obres del nou heliport a l'aeroport de la Seu, que estarà enllestit a finals d'estiu

L'equipament donarà servei nocturn principalment per a emergències sanitàries i forestals
Plànol del lloc on s'ubicarà el nou heliport al costat de l'aeroport d'Andorra - La Seu d'Urgell
photo_camera Plànol del lloc on s'ubicarà el nou heliport al costat de l'aeroport de la Seu d'Urgell /TES

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través d'Aeroports de Catalunya, ha licitat les obres del nou heliport H24 que s'ubicarà al costat de l'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell. L'equipament permetrà l'operació d'helicòpters en horari nocturn per donar resposta a emergències sanitàries i forestals, servei que fins ara mancava a la comarca de l'Alt Urgell. S'espera que al nou heliport hi operi habitualment la flota dels serveis d'emergència catalans (SEM), tot i que ocasionalment també ho podran fer altres helicòpters d'altres serveis estatals o andorrans. El pressupost dels treballs és de 155.000 euros i el temps calculat per acabar l'obra és de tres mesos i mig per entrar en funcionament a finals d'estiu.

Territori i Sostenibilitat, juntament amb d'altres administracions, va decidir la construcció d'un nou heliport, situat fora del tancat de l'Aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell per solucionar la necessitat que l'Alt Urgell –i, en particular la ciutat de la Seu d'Urgell– disposi d'un servei d'emergències per via aèria amb cobertura H24, tenint en compte la proximitat d'Andorra i la manca de solució per aquest tipus d'emergències.

Pla general on es veu part de la pista de l'aeroport d'Andorra - La Seu i dos dels nous hangars que s'estan construint. Imatge del 18 de desembre de 2020 (Horitzontal).
(Foto: Pista de l'aeroport d'Andorra - La Seu i dos dels nous hangars que s'estan construint / Albert Lijarcio)

El nou equipament permetrà l'operació d'helicòpters únicament en horari nocturn per a donar resposta a emergències sanitàries i forestals, complementant així l'aeroport actual que permet l'operació d'aeronaus, incloent qualsevol tipus d'helicòpter, però només en horari diürn, entre la sortida i la caiguda del sol.

Amb aquesta nova infraestructura, durant el dia la pista de l'aeroport canalitzarà totes les operacions, mantenint el nou heliport inoperatiu i tancat, mentre que durant la nit, l'aeroport es mantindria tancat i s'activarà l'heliport. La flota d'helicòpters que operarà habitualment en el nou heliport serà la que utilitzin els serveis d'emergència catalans (SEM) si bé cal esperar que ocasionalment hi operin també altres helicòpters d'altres serveis estatals o andorrans.

El nou heliport de l'Aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell ha estat escollit per les administracions catalanes i andorrana, com d'interès estratègic, amb la missió de donar servei a emergències nocturnes, complementant així, la funcionalitat de la infraestructura actual. Aquesta decisió és part del conveni signat el 15 de juny del 2018 entre el SEM i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.

Així, la licitació de l'obra de construcció de la nova instal·lació inclou el sistema d'abalisament, amb un sistema de balises que s'ha dissenyat per donar servei a les operacions nocturnes i amb condicions de mala visibilitat; la instal·lació de 16 balises encastades en el perímetre; un sistema Hapi de pendent d'aproximació per l'aproximació principal; la il·luminació dels accessos a l'heliport; la canalització fins al quadre elèctric de l'aeroport, el sistema de senyalització; la senyal d'identificació 'H'; i el sistema de drenatge.

El cost de les obres s'estima en 155.000 euros i el temps calculat per acabar l'obra des del moment en que es licita és de 3 mesos i mig, de manera que l'equipament estarà acabat previsiblement a finals d'estiu.

A partir de la segona quinzena de maig, l'Aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell tindrà la base permanent del Grup d'Actuacions Especials (GRAE), garantint una unitat de rescat a l'Alt Pirineu, tot i que es continuarà utilitzant la base de Tírvia (Pallars Sobirà) per millorar la cobertura territorial els dies amb més afluència de persones a la muntanya.

comentaris