16.08.2022 |
Viure als Pirineus

CULTURA

La Seu plora la mort d'Elvira Farràs Muntó

Pedagoga i gran dinamitzadora cultural, amb un paper destacadíssim en la recuperació del Ball Cerdà, Elvira Farràs Muntó va rebre la Medalla Francesc Macià i el 2006 la Medalla d'Or de la ciutat de la Seu d'Urgell

Elvira Farràs
Elvira Farràs Muntó
La Seu plora la mort d'Elvira Farràs Muntó

Elvira Farràs, una de les principals impulsores de la recuperació del Ball Cerdà de la Seu d’Urgell, que va ser declarat al 2016 com a element festiu patrimonial d’interès nacional, i també destacada pel seu paper de dinamització cultural, ha mort als 95 anys d’edat. Persona molt estimada per generacions d'urgellencs, va rebre el 2006 la Medalla d'or de la ciutat de la Seu d'Urgell en reconeixement a la seva tasca docent desenvolupada a l’Institut Joan Brudieu de la capital alturgellenca, a més de la importància i qualitat del seu corpus d’escrits sobre la història i les tradicions de la Seu d’Urgell.

Una urgellenca de pedra picada

Elvira Farràs Muntó, va néixer a la Seu d'Urgell el dia 8 de març de 1923, a la mateixa casa del carrer dels Estudis, cantonada amb el carrer Major on ha viscut tota la seva vida. Era l'única filla d'una família molt arrelada a la Seu i a Castellciutat. Va cursar els estudis de Batxillerat al recent estrenat Institut de la Seu. Acabada aquesta formació es trasllada a Barcelona per estudiar la carrera de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i posteriorment a Madrid, on es va llicenciar en Pedagogia. Va ser la primera catalana en obtenir aquesta llicenciatura. Guanya, a Madrid, les oposicions en l'especialitat de Geografia i Història, assignatura que impartirà durant tota la seva carrera docent a l'Institut de la Seu, actualment "Institut Joan Brudieu".

Durant la seva etapa com a professora de l'Instutut participà activament en la vida cultural del Centre. Molt intensa ha estat també la seva dedicació a la vida artística, cultural i social de la ciutat, participant en nombrosos projectes: organitzant, la processó de Divendres Sant, divulgant el patrimoni cultural a través de les seves visites guiades al Centre Històric, col·laborant als porgrames de la Festa Major, als de Sant Sebastià, dissenyant corbates del Ball Cerdà i vestuari de la Processó del Divendres Sant, batejant els gegants de la Seu, formant part de diversos jurats. Elvira Farràs, també va formar part del desaparegut Patronat d'Estudis Medievals Urgellencs i de Música de l'Ajuntament de la Seu.

Elvira Farràs Muntó va rebre nombrosos reconeixements institucionals, entre altres la Medalla Francesc Macià, concedida per la Generalitat de Catalunya, la Medalla d'Or de la ciutat, concedida per l'Ajuntament de la Seu, que també va voler reconèixer la seva tasca, dedicant-li una exposició commemorativa sobre el Ball cerdà i els seus dissenys de corbates.

La Seu plora la mort d'Elvira Farràs Muntó
Comentarios