DIA DE L'ORGULL GAI

La Seu commemora el Dia de l’Orgull LGTBI

Amb motiu de la commemoració avui 28 de juny, del Dia per l'Alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha pintat un pas de vianants amb els colors de la bandera de l’Arc de Sant Martí, a l’alçada de la font del passeig Joan Brudieu de la capital alturgellenca.

Dia LGTBI a la Seujpg
photo_camera La Seu celebra el dia de l'orgull LGTBI/laseu.cat

Per visualitzar el suport de les institucions de l’Alt Urgell a la commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, així com les regidores d’Igualtat i Atenció a les Persones de l’Ajuntament, Montse Bonet Anna Vives, respectivament, i la vicepresidenta comarcal, Cristina Barbens, s’han donat cita aquest matí en aquest pas de vianants reivindicatiu amb tres joves urgellencs, membres del col·lectiu jove Iris, entitat que ha proposat aquesta acció al Servei d’Atenció Integral LGBTI de l’Alt Urgell (SAI).

Al respecte d’aquesta acció, l’alcalde urgellenc manifesta que “creiem que és important que no només a les grans ciutats sinó als municipis com la Seu d’Urgell, totes les persones, però especialment aquelles que tinguin la condició LGTBI, sàpiguen que som una ciutat amb valors, de respecte i d’igualtat per tothom, que visqui i estimi com vulgui”.  

El col·lectiu Iris ha estat creat recentment amb l’objectiu de donar atenció integral, de qualitat i de proximitat a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, a més de sensibilització i informació per a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia.El col·lectiu Iris rep acompanyament des de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell i les associacions Antisida de Lleida i Colors de Ponent.

Dia de l’Orgull LGTBI

La data del 28 de juny commemora els fets esdevinguts el 1969 a Nova York, quan la població LGTBI va sortir al carrer arran d'una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn. La comunitat LGTBI va mostrar públicament el seu rebuig i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front

El 28 de juny de 1969 marca l'inici de l'activisme LGTBI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTBI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels conflictes.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI es commemora arreu del món. La diada es celebra com a jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGTBI i predominen els ja tradicionals símbols de les persones LGTBI: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí, creada per l'artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

El 26 de juny del 1977 unes quatre mil persones es van manifestar a la rambla de Barcelona. Va ser la primera manifestació LGTBI a l’estat espanyol i va ser convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya.

Des de l’any 2009, a Catalunya se celebra, també, el Pride una marxa festiva a la manera de les desfilades de l'orgull LGBTI.

comentaris