28.01.2022 |
Viure als Pirineus

Seguint les passes del bisbe Ermengol

Aquest dimecres es farà una visita guiada al Camí dels Pontarrons, impulsat pel prelat urgellenc el segle XI.

Els Pontarrons
El Camí dels Pontarrons.
Seguint les passes del bisbe Ermengol

Coincidint amb la representació del Retaule de Sant Ermengol a la Seu d’Urgell, la propera sortida del cicle Dimecres coneixem l’Alt Urgell tindrà com a protagonista la figura del carismàtic bisbe urgellenc de començaments del segle XI amb una caminada per l’antic camí dels Pontarrons, sobre la riba dreta del Segre.

S’atribueix la construcció del Camí dels Pontarrons a la iniciativa bisbe Ermengol d’Urgell, en algun moment entre els anys 1010 i 1035. Conjuntament amb una sèrie de ponts que permetien superar el congost de Tresponts, constitueix una obra cabdal d’enginyeria medieval que va servir per superar un dels passos més difícils que existien entre les terres altes del comtat d’Urgell i les àrees d’expansió d’aquest primitiu comtat.

El Camí dels Pontarrons i les altres estructures construïdes al congost van permetre estalviar-se una notable marrada per comunicar la Seu d’Urgell amb Organyà i va afavorir el desvetllament econòmic de la seu del bisbat, amb la implementació, sembla que per part del mateix bisbe, d’una fira i d’un mercat setmanal. Aquest itinerari, del qual en restes vestigis molt notables, va estar en ple ús des de la seva construcció, a principis del segle XI, fins a l’obertura de la carretera a finals del segle XIX.

La caminada guiada, organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, és una activitat gratuïta que s’ofereix en el context del cicle de Rutes guiades a la Seu d’Urgell i comarca, en el qual hi participen, a banda del consell comarcal, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Parc Olímpic del Segre. Cal inscripció prèvia a Turisme Alt Urgell (tel. 973 353 112) o a Turisme Seu-Espai Ermengol (tel. 973 351 511).

Seguint les passes del bisbe Ermengol
Comentarios