MÓN RURAL

Peramola evita les retallades a l'escola amb l'arribada al poble d'una família amb canalla

L'abril passat, l'Ajuntament peramolí va anunciar que buscaca una família amb fills en edat escolar per viure al poble.
Peramola repoblament
photo_camera Gemma Orrit signant el contracte d'arrendament amb els nous veïns peramolins /Ajuntament Peramola

Peramola, un municipi de l'Alt Urgell de 353 habitants. El passat mes d'abril, l'Ajuntament de Peramola va fer públic buscaca una família amb fills en edat escolar per viure al poble. L'ajuntament peramolí oferia un pis de lloguer per tenir nous habitants i mantenir l'escola de 15 alumnes. Doncs bé, aquesta setmana l'alcaldessa, Gemma Orrit, signava el contracte d'arrendament de la Rectoria amb la nova família que s'establirà a Peramola. D'aquesta manera el municipi peramolí pot mantenir la mateixa oferta escolar, sense haver de reduir mitja jornada l'horari d'una mestra, i portar canalla i més vida al poble. 

Despoblament rural

El Pirineu, des de fa dècades, arrossega un problema endèmic com ho és el despoblament rural. La recerca de noves oportunitats, la lluita per una vida millor, les comunicacions, la manca de feina, provoquen un èxode dels petits nuclis de població cap a les ciutats.

xPeramola Festa popular(Veïns i veïnes entaulats a la plaça durant un dinar popular/ notícies de Peramola)

Per altra banda, la pandèmia del coronavirus i com a conseqüència el confinament, ha posat sobre la taula moltes inquietuds, però també, ha fet qüestionar quin model de vida es vol: pisos cars, petits, sense balcó allunyats de la natura... que fan replantejar què es vol o què no es vol tornar a reviure, i que potser abans, no s'havia valorat prou.

Repoblem.cat

Després del confinament, hi ha hagut municipis petits o micropobles que han fet despertar un interès inaudit, sobtat, i on queda palès que la societat vol retornar als seus orígens, a la terra. A l’essència que les coses senzilles són les que de debò ens han d’omplir com a éssers humans. Un reflex de tot això és la iniciativa que ha nascut durant la pandèmia: Repoblem, de la mà de Ton Lloret.

L’objectiu de Repoblem és revertir aquest encallament que fa segles que viu la Catalunya interior i de muntanya i els municipis rurals; i per l’altra, aprofitar aquesta onada de ciutat post pandèmia.