La caiguda d'una pedra de gran volum torna a posar en perill la circulació per la C-14 a la zona de Tresponts

Continuen els despreniments de pedres a la carretera C-14, a la zona de Tresponts entre Organyà i Montant de Tost, tot i les obres de reforç que hi va fer el Departament de Territori i Sostenibilitat el març passat. L'últim incident es va produir dimecres passat quan una pedra d'aproximadament 500 kg va caure al ferm de la carretera. Per pocs metres, per pocs segons, no es va produir cap desgràcia. Però la indignació dels veïns d'Organyà s'ha tornat a fer sentir. Reclamen una solució definitiva per posar fi a la perillositat d'aquest vial per on circulen milers de persones cada dia.

11886174_1492034094423038_839229592460663790_o
photo_camera Aquesta va ser una de les pedres que van caure el passat dimecres a la carretera.

El passat mes de novembre la gent d'Organyà va dir prou. Es van moure, van denunciar la perillositat d'aquest tram de carretera a les diferents institucions, el tema va arribar al Parlament i a la primavera es van fer unes obres de reforç que s'ha demostrat que són insuficients. La perillositat continua, des de llavors ençà hi ha hagut més despreniments: l'últim va ser ara fa una setmana quan una pedra de gran volum va caure a pocs metres de diversos vehicles que en aquell moment circulaven pel vial. Hauria pogt succeir una desgràcia.

Aquest fet ha tornat a provocar la indignació dels veïns d'Organyà que reclamen, un cop més, la construcció d'un túnel al congost dels Tresponts (una demanda històrica) i que mentrestant, i amb caràcter preventiu, es col·loquin les xarxes adequades en aquest tram de la carreteta que va des d'Organyà al túnel de Montant de Tost, tram que s'ha convertit en un punt negre de la xarxa viària catalana.
 
La C-14, que pertany a la Generalitat de Catalunya, és una de les carreteres més transitades del Pirineu, és l'eix viari que uneix Lleida amb la Seu d'Urgell i Andorra. Cada dia hi circulen milers de vehicles i els seus conductors estan exposats al risc que, quan passen per la zona del congost dels Tresponts, els caigui una pedra al damunt del vehicle o a l'asfalt, amb les conseqüències que això pot tenir. Des del mes d'agost s'han produit 3 incidents greus en aquesta zona per culpa dels despreniments de roques que es produeixen sobretot quan fa vent i pluja.
 
Però la cosa ve de lluny. Ja fa temps que els accidents en aquest punt negre es repeteixen setmana rere setmana fins al punt que cada any són prop de 30 les sortides que els bombers han de fer per socórrer algun accidentat o bé retirar pedres de la carretera.
La solució que el Departament de Territori i Sostenibilitat va adoptar l'any 2010 i la passada primavera va ser la de posar xarxes en alguns punts d'aquest tram d'alt risc però en el seu dia ja es va dir que aquesta seria una solució puntual i que, a més, s'ha demostrat insuficient.