La Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell rep el certificat de Bones Pràctiques

20150316_premi_2
photo_camera Entrega del certificat

La Unitat Maternoinfantil de l'Alt Urgell, formada per Pediatria dels Pirineus i el Servei d’Obstetrícia i Llevadores de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, ha estat reconeguda pel Ministeri de Sanitat i Consum del Govern d’Espanya amb un Certificat de Bones Pràctiques, dins de l'àmbit de la Salut Sexual i Reproductiva pel seu nou programa d'alta precoç postpart i els grups de suport postpart. El guardó es va lliurar a Madrid ahir dilluns, 16 de març.

Aquest programa va començar el 2012 per facilitar l’alta precoç als parts no complicats i sense criteris de risc, ni per part materna ni del nadó. La mare i el nadó poden marxar al seu domicili entre les 8 i les 24 hores després del part, amb un estricte control per part de les llevadores. A les poques hores, es realitza un control telefònic per part de les llevadores i, posteriorment, controls al niu de la Fundació Sant Hospital amb visita conjunta entre llevador-pediatra per al nadó i llevador-obstetre per a la mare, realitzant tants controls com siguin necessaris, a part de realitzar els programes de cribratge establerts (cribratge de metabolopaties congènites pel test del taló i d'hipoacúsia amb els Potencials Evocats Auditius).

El primer any van participar en aquest programa un 12% del total de parts, essent del 23% l'any 2013 i del 40% el passat 2014, fet que confirma la bona acceptació per part de les parelles. Aquest programa va lligat als grups de suport postpart que duen a terme les llevadores i que es realitzen tots els dijous a la tarda amb una gran acceptació per part de les parelles.

El certificat de bones pràctiques del Ministeri de Sanitat reconeix pràctiques clíniques o assistencials innovadores, que han demostrat bons resultats, i que serien extrapolables a la resta del sistema sanitari. A la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran, l'Hospital de Cerdanya també ha estat reconegut pel Ministeri de Sanitat per la tècnica de moxibustió, per disminuir el nombre de cesàries (tècnica que també s’aplica a la Seu d’Urgell amb bons resultats).