05.12.2021 |
Viure als Pirineus

Les llengües romàniques a l’Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell

El programa Euromania neix d’un projecte europeu amb l’objectiu de desvetllar interessos plurilingües i d’avançar cap a una competència lectora plurilingüe en set llengües romàniques: català, castellà, francès, occità, romanès, italià i portuguès.

IMG_0006
Escola Pau Claris
Les llengües romàniques a l’Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell

Els alumnes de cicle superior de l’Escola Pau Claris treballen per segon curs consecutiu, totes les llengües romàniques. L’equip docent ofereix, des de diferents àrees, l’oportunitat als infants de  fer un tast d’aquestes llengües. No es tracta, estrictament, d’aprendre-les totes, sinó de construir competències d’intercomprensió, de veure que tenen una arrel comú i les podem entendre fàcilment.

L’originalitat del mètode Euromania resideix en la seva dualitat. Es treballen les matèries amb l'ajut de suports redactats en les llengües romàniques. Al mateix temps, es construeixen les competències d’intercomprensió a través del suport de les àrees. Per això es compta amb un material que consta de 20 dossiers per a l’aprenentatge multilingüe de les àrees de matemàtiques, història, ciències i tecnologia.

L’escola ha introduït, més a més, altres tipus d’actuacions. Una de les que més èxit ha tingut és l’explicació de contes i l’aprenentatge de cançons que ens ha ofert la Pilar Señís, mare de dos alumnes de l’escola.

Una altra experiència interessant ha estat la gravació de poemes, en diferents llengües romàniques, per part d’alumnes de l’escola o bé de familiars de llengua italiana, portuguesa, francesa, romanesa, etc. La valoració del projecte per part del centre és molt positiva. “Els nens i les nenes descobreixen que aquestes llengües són alhora semblants i diferents, n’estudien similituds i discrepàncies  i  veuen com poden comprendre-les amb facilitat”.

Les llengües romàniques a l’Escola Pau Claris de la Seu d'Urgell
Comentarios