16.08.2022 |
Viure als Pirineus

ELS MANAIRONS DE LA GUÀRDIA D'ARES

La Jornada de Mitologia Pirinenca compleix 10 anys

La celebració, aquest divendres a la Guàrdia d’Ares, comptarà amb el protagonista de la llegenda dels manairons, explicada en el conte Anem a plegar manairons (col·lecció Petit Pirineu, d'Edicions Salòria) d'Isidre Domenjó i Carme Invernón.

portada_MINAIRONS (3)
La portada del conte "Anem a plegar manairons".
La Jornada de Mitologia Pirinenca compleix 10 anys

La Jornada de Mitologia Pirinenca de la Guàrdia d’Ares arriba aquest divendres, 24 de juny, a la seva desena edició. Coincidint amb la festivitat de Sant Joan, el poble reviurà la màgia del solstici d’estiu de la mà dels manairons, els éssers més petits i alhora més forçuts de l’imaginari col·lectiu de la societat de muntanya. I ho farà amb un testimoni d’excepció, Quiri Nyus, mosso de cal Féu de la Guàrdia, que desvetllarà l’origen dels enigmàtics Tarters dels Manairons dels bosc de l’Obaga.

Els actes començaran a les cinc de la tarda amb la pre-estrena de la pel·lícula documental Ella, la vall, d’Albert Galindo i Albert Cristòfol, una producció de Picurt sobre les dones de les Valls d’Aguilar, la qual anirà seguida de la taula rodona “La dona rural pirinenca: viure o sobreviure?”. La programació de tarda continuarà amb Els ahirs d’avui, pinzellades escèniques protagonitzades pel Grup de nenes de Noves, i l’actuació del cor Noves Gospel.

A les set de la tarda arribaran els canuts dels manairons, que enguany són obra de l’artista Gemma Coma, abans de donar pas a un berenar-sopar popular, per al qual cal fer prèviament la inscripció al Consell Comarcal.

A les vuit del vespre començarà la caminada de la Guàrdia al Tarter gros dels Manairons, que serà guiada per Miquel Bullich. Com a alternativa, les persones que disposin de vehicle tot terreny podran accedir al tarter per pista de muntanya. Ja al tarter, Quiri Nyus narrarà la llegenda dels manairons de cal Feu i, tot seguit, començarà la collita de manairons a la llum de la lluna. La jornada es clourà amb danses al ras, amenitzades pel grup Extremòfils, i xocolata amb coca per a tots els assistents.

La Jornada de Mitologia Pirinenca és organitzada per l’EMD de la Guàrdia d’Ares, l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Més info: Anem a plegar manairons

La Jornada de Mitologia Pirinenca compleix 10 anys
Comentarios