ELECCIONS MUNICIPALS 28M

Jordi Fàbrega: “La Seu d’Urgell ha esdevingut una ciutat universitària i això marcarà el nostre futur”

Jordi Fàbrega i Sabaté (1972) és metge pediatra de Pediatria dels Pirineus a la Seu d’Urgell. L’any 2019 va fer el pas de presentar-se com a cap de llista de JuntsXLaSeu i, després de pactar amb ERC, va ser alcalde de la Seu d’Urgell durant dos anys i tres mesos. Actualment, és vicealcalde i diputat al Parlament de Catalunya.
fabregaok
photo_camera Jordi Fàbrega, vicealcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament de Catalunya.

Li va tocar ser l’alcalde durant la pandèmia de la Covid. Com recorda aquells dies?

Van ser dies i setmanes molt difícils per a tothom, però des de les administracions teníem una responsabilitat afegida i no podíem fallar. Tenia clar que com a alcalde i com a metge havia de fer tot el possible per tal de protegir al màxim a tota la població i especialment a les persones més vulnerables. Vaig assumir aquesta responsabilitat i vaig intentar vetllar en tot moment per la nostra gent. Vaig decidir explicar cada dia el que passava amb els informes diaris a les xarxes socials, com estaven les coses a la ciutat i al país, les mesures calia prendre a cada moment i sobretot perquè calia prendre-les. Esperem que allò no torni a passar mai més perquè va ser molt dur.

Quin balanç féu del mandat que ara acaba? 

A banda de la pandèmia que va condicionar els dos primers anys, des de l’ajuntament hem consolidat projectes que són estratègics per al present i per al futur de la ciutat com, entre d’altres, els estudis d’INEFC, el nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell i el CAP. Són projectes que canviaran (ja l’estan canviant) la Seu d’Urgell.

El govern de coalició amb ERC ha funcionat?

Sí. El govern de coalició ens ha permès tenir l’estabilitat necessària per governar i sobretot aprovar pressupostos cada any, i això és molt important. Ens ha permès aconseguir subvencions importants i aprofitar totes les oportunitats d’obres i projectes per a la ciutat.

Parlem de la INEFC. Com està el nou edifici de la universitat?

L’arribada de la INEFC és una de les grans fites que hem aconseguit. Esportivament i formativament funciona molt bé i atrau l’interès de molts estudiants d’arreu. Fa pocs dies es va fer la jornada de portes obertes pel proper curs en la qual van participar més de 150 persones. Per part nostra, des de l’ajuntament ja tenim la inversió necessària per fer l’edifici nou (entre la Diputació, el Govern i un préstec que demanarà l’ajuntament) i s’està redactant el projecte constructiu que es licitarà abans d’acabar l’any. La Seu ha esdevingut una ciutat universitària i l’experiència que han viscut anteriorment altres ciutats universitàries ens assegura que aquest fet marcarà el futur desenvolupament i creixement de la Seu i de tot l’entorn. Ho farà a nivell econòmic, social, urbanístic, cultural, etc. Totes les ciutats universitàries han tingut un abans i un després.

Un tema que preocupa molta gent és la sanitat. Què han fet i que tenen previst fer per millorar aquest servei?

Com a metge, això em toca de primera mà. Durant la pandèmia vam demostrar que tenim uns bons serveis sanitaris, i és va fer una excel·lent gestió, però és veritat que sempre hi ha coses a millorar i hem de treballar molt, cada dia, per tenir uns serveis de sanitat molt millors que els que ara tenim. En aquest sentit, hi ha molta feina feta i molta encara per fer: la construcció del nou CAP que vam estrenar l’any passat, i el projecte del nou Hospital que està previst que es liciti a la tardor i que quan estigui acabat (l’any 2027) ans ajudarà a millorar en comoditat tant dels usuaris com dels professionals de la sanitat. Igualment, és molt important, fonamental, desenvolupar el Conveni Sanitari amb Andorra que ja han signat els governs andorrà i espanyol. A més, hem aconseguit l’heliport nocturn, la base dels GRAE a l’aeroport amb personal mèdic i el consultori de Castellciutat...

Jordi Fàbrega.
Jordi Fàbrega.

Durant la pandèmia vam demostrar que tenim uns bons serveis sanitaris, i és va fer una excel·lent gestió, però és veritat que sempre hi ha coses a millorar i hem de treballar molt, cada dia, per tenir uns serveis de sanitat molt millors que els que ara tenim

La llista en temes de sanitat és llarga…

I tant! Una de les nostres prioritats és millorar el servei i l’atenció a la gent gran i per això primer volem potenciar l’atenció domiciliària (la gent vol estar a casa seva, si té les condicions necessàries), en segon lloc farem pisos amb serveis a l’Horta del Valira i, en tercer lloc, volem fer noves places de residència públiques, ara només en tenim 14 i n’hem de tenir moltes més.

I l’economia?

Des de l’ajuntament treballem per atraure noves empreses a la ciutat i per ajudar a les que ja tenim. Els empresaris locals fa anys que demanen més terreny industrial i aquest terreny l’aconseguirem urbanitzant la zona del Càmping Valira. Tindrem més terreny industrial, amb un nou espai logístic. Al mateix temps, aquest estiu instal·larem el hub tecnològic Pirineu Tech Mountain al CETAP amb la idea de, més endavant, traslladar-lo a la Ciutadella de Castellciutat. En definitiva, el que volem és crear noves oportunitats per a la gent jove, per tal que si marxen a estudiar a fora després puguin tornar a treballar a la Seu, i si poden estudiar aquí sense marxar fora encara millor.

Sou optimista amb el futur de la Seu?

Soc realista. La Seu d’Urgell té un potencial enorme. Tenim un centre històric únic en el qual hi abocarem molts recursos en els propers anys perquè esdevingui un motor econòmic de la ciutat, aprofitant també la candidatura de la Catedral com a Patrimoni Universal de la UNESCO. Millorarem la connexió amb els barris i aconseguirem ser la capital catalana de l’esport a l’aire lliure. I el desenvolupament de la zona universitària (ja iniciat amb la INEFC i altres estudis que arribaran) ens ajudarà a tenir una ciutat equilibrada i dinàmica econòmicament, socialment i culturalment. Anem pel bon camí.