30.06.2022 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

Instal·len a Oliana i la Seu d'Urgell els primers mòduls de suport als CAP del Pirineu

A Sort, Tremp, Pont de Suert i la Pobla de Segur s'hi col·locaran els pròxims dies per fer PCR i proves respiratòries
Pla mig de la directora de l'Equip d'Atenció Primària Alt Urgell Sud, Imma Vila i l'adjunt a la Gerència de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes el 19 de febrer del 2021. (horitzontal)
La directora de l'EAP Alt Urgell Sud, Imma Vila, amb Miquel Abrantes/Marta Lluvich
Instal·len a Oliana i la Seu d'Urgell els primers mòduls de suport als CAP del Pirineu

A Oliana (Alt Urgell) i la Seu d'Urgell ja han quedat instal·lats els dos primers mòduls de suport als centres d'atenció primària per a l'activitat de la covid-19 i està previst que entrin en funcionament a finals de la setmana vinent. Es tracta dels dos primers que s'han col·locat a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu dels sis previstos. La setmana vinent s'instal·larà el de Sort i posteriorment els de Tremp, la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i el Pont de Suert. L'objectiu d'aquests espais prefabricats és separar l'assistència dels pacients amb simptomatologia respiratòria de l'atenció a la resta dels usuaris del centre, així com poder fer PCR.

El desplegament de mòduls s'emmarca en el Pla d'Enfortiment i Transformació de l'Atenció Primària, que va més enllà de l'impacte que genera la Covid-19, i que suposa una inversió de 910.000 euros a l'Alt Pirineu.
Pla general de la col·locació d'un mòdul prefabricat al costat del CAP d'Oliana (Alt Urgell). Imatge del 19 de febrer del 2021. (horitzontal)
La majoria dels mòduls tenen 45m2 de superfície i consten d'una consulta destinada a patologies respiratòries, dos punts per a la realització de PCR i un espai d'atenció al pacient. En el cas del Pont de Suert i La Pobla de Segur, els annexos faran 30 i 15m2, respectivament, i es destinaran exclusivament a fer-hi proves de detecció del virus.

Pel que fa a Oliana, la directora de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) Alt Urgell Sud, Imma Vila, ha explicat que el fet de destinar el mòdul annex al diagnòstic i tractament del pacient de la covid-19 "permetrà recuperar en cert grau l'activitat habitual a la consulta i suposarà un alleujament per als professionals després de mesos amb els espais limitats a causa del virus."
Pla general que mostra el mòdul prefabricat i el CAP d'Oliana a tocar. Imatge del 19 de febrer del 2021. (horitzontal)
Està previst que aquests espais addicionals s'utilitzin durant dos o quatre anys. La seva distribució s'ha basat en la capacitat dels centres de poder separar circuits d'activitat de pacients amb sospita de la covid-19 i en la disponibilitat d'un espai exterior proper que compleixi els requisits necessaris per acollir un mòdul d'aquestes característiques.

Una acció que s'emmarca en el Pla d'Enfortiment de l'Atenció Primària

L'objectiu d'aquest pla és el de millorar l'accessibilitat i els processos a l'atenció primària, així com l'atenció a les patologies cròniques, i augmentar-ne la resolució.

L'adjunt a la Gerència de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha explicat que el pla inclou un seguit d'accions i mesures estructurals i de futur, com la incorporació de 24 professionals de diverses especialitats. Aquesta contractació ja s'ha fet entre finals de l'any 2020 i principis del 2021 i destaca que "ajudarà a atendre l'augment de la demanda en aquest àmbit fonamental del sistema de salut".

Abrantes ha explicat que "la incorporació d'aquests professionals va lligada a una nova forma de treballar i a una reorganització de funcions de tots ells, per tal de potenciar rols assistencials i alliberar els sanitaris de tasques administratives".

Instal·len a Oliana i la Seu d'Urgell els primers mòduls de suport als CAP del Pirineu
Comentarios