SUCCESSOS

L'Hospital de la Seu d'Urgell es querella contra l'exdirectora financera per apropiació de fons

Un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, publicat el passat mes d'octubre, destapa l'acomiadament i la mala praxis de l'exdirectiva i ara la Fundació Sant l'Hospital ha decidit portar A.M.L. als tribunals.

Hospital de la Seu d'Urgell Plaça Soldevila
photo_camera Entrada al Sant Hospital de la Seu d'Urgell per la Plaça Soldevila / FS

Un Informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya relatiu a la fiscalització de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell (FSH) del 2021, i més concretament al seu pla de viablitat 2014-2023, ha posat al descobert l'acomiadament de  l’exdirectora financera de l’entitat per presumpta apropiació de fons econòmics. Aquí es pot consultar l'Informe complet.

L'Informe de la Sindicatura de Comptes recull que l'antiga directora financera va ser objecte, el 17 de desembre de 2019, d'un expedient disciplinari, per part de la Fundació Sant Hospital, en observar que A.M.L. havia realitzat transferències econòmiques a nom seu i no retornades a l'entitat, així com també irregularitats en la comptabilitat de la institució sanitària urgellenca. La Fundació Sant Hospital va acordar el 2020 acomiadar l'exdirectiva, després de deu anys ocupant la seva responsabilitat.

La Fundació Sant Hospital (FSH) va iniciar un expedient disciplinari el 17 de desembre del 2019 en haver quedat constatat en una auditoria interna que A.M. "havia comès un incompliment molt greu de les seves obligacions laborals”. El 27 de febrer de 2020, A.M va ser acomiadada de l’entitat per presumpta apropiació de fons econòmics. 

Sindicatura de Comptes FSH

El 20 de maig del 2020, A.M.L. va presentar davant del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, una sol·licitud d’acte de conciliació. El 26 de juny del 2020, els serveis territorials de Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van convocar les parts a un acte de conciliació. El 18 de juny del 2021, mitjançant el Decret 493/2021, l’instructor judicial va declarar finalitzat el procés per desistiment de la part demandant. D’altra banda, el passat 1 de juny del 2021 la Fundació Sant Hospital va interposar, davant del Jutjat d’Instrucció de la Seu d’Urgell, una querella criminal contra l'exdirectora financera.

Informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya

A petició de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, la Sindicatura de Comptes ha publicat i tramès al Parlament l’informe 17/2021, relatiu a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. En concret, l’informe imputa a A.M.L. “transferències efectuades a nom seu no retornades; irregularitats en la comptabilitat (factures que consten no pagades, manca de conciliació de bestretes a la plantilla no retornades, alteracions en la comptabilitat de la nòmina i errors en els assentaments de caixa); desquadrament de la caixa, i compra d’un ordinador amb càrrec a l’entitat”.

L’informe 17/2021 és una fiscalització limitada sobre la Fundació Sant Hospital, participada per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, pel Bisbat d’Urgell i per la Generalitat de Catalunya i dedicada prestar serveis d’assistència sanitària i atenció social a la comarca de l’Alt Urgell. La fiscalització s’ha centrat en l’anàlisi de l’estat d’execució del Pla de viabilitat economicofinancer per al període 2014-2023 subscrit per la Fundació Sant Hospital per revertir la greu situació econòmica i financera en què es trobava l’entitat. Aquest treball ha estat elaborat pel departament sectorial C de la Sindicatura, que té atribuïda la fiscalització del sector sanitari i social, sota la direcció del síndic major, Jaume Amat.