16.10.2021 |
Viure als Pirineus

SISME

Els veïns de l'Alt Urgell perceben el terratrèmol com una "sacsejada", tot i que asseguren que no ha causat danys materials

El geòleg Albert de Gràcia diu feia anys que no se'n registrava un de grau 4,2 al Pirineu però no ho veu "preocupant"

Sara Figueres, cap de l'Àrea de Geofísica i Sismologia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya assenyala l'indret on s'ha produït el terratrèmol.
Sara Figueres, cap de l'Àrea de Geofísica i Sismologia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya assenyala l'indret on s'ha produït el terratrèmol/Miquel Codolar
Els veïns de l'Alt Urgell perceben el terratrèmol com una "sacsejada", tot i que asseguren que no ha causat danys materials

El terratrèmol de grau 4,2 a l’escala de Richter que ha tingut lloc aquest dimecres a dos quarts de sis de la tarda ha estat percebut com una "sacsejada" a Ribera d'Urgellet (Alt Urgell), municipi on s'ha situat l'epicentre. Tot i això, l'alcaldessa del municipi, Josefina Lladós, ha dit que no en té constància que, com a conseqüència del sisme, s'hagin produït danys personals ni materials. Per la seva banda, el geòleg i responsable de Meteo Pirineus Catalans, Albert de Gràcia, ha explicat que tot i que el d'aquest dimecres ha estat un dels més intensos que s'han registrat a la serralada pirinenca en els darrers anys, en aquest grau no s'ocasionen danys i, per tant, ningú s'ha de "preocupar".

Joel Vilanova, veí del nucli de la Parròquia d'Hortó, el més proper al punt de l'epicentre del terratrèmol, diu que estava al menjador de casa en el moment del sisme, quan afirma que "s'ha sentit un sotrac". Ha vist com vibraven lleugerament els vidres i altres objectes del seu habitatge, però no ha sabut fins més tard ben bé el que era. Mentre, l'alcaldessa del municipi de Ribera d'Urgellet, Josefina Lladós, ha assegurat que fins i tot s'ha espantat en notar la "tremolor", que ha sentit just quan estava obrint la nevera. "Potser estem parlant de 3 o 4 segons, però per mi ha durat molta estona", ha afegit. Tot i això, ha dit que no en té constància que s'hagi produït cap mena de dany a la localitat.

Per la seva banda, el geòleg i responsable de Meteo Pirineus Catalans, Albert de Gràcia, ha explicat que la sensació que ha tingut ha estat la d'una "gran sacsejada, com un si vingués un tren o un camió" i que en el moment del sisme li han caigut dos quadres. De tota manera, ha remarcat que en aquest grau de 4,2 a l’escala de Richter els efectes no han de generar cap mena de preocupació. També ha deixat clar que encara que aquest terratrèmol és un dels que més s'ha notat a la zona en els darrers anys, al Pirineu se'n registren diversos de petita magnitud durant l'any, els quals són imperceptibles per a les persones.

Mentre, al Pallars Sobirà també s'ha percebut àmpliament el terratrèmol i en localitats com a Rialp la gent ha sortit al carrer per por. El Joan, empleat d'una botiga de lloguer d'esquís, ha explicat que el material de les prestatgeries s'han mogut i els vidres de l'aparador han tremolat. A més, ha afegit que aquests moviments han anat acompanyats d'un fort soroll. Per la seva banda, el Rubén, responsable d'un bar de Rialp, ha dit que ha tingut la sensació que les parets es movien, tot i que el sisme ha durat poc, uns dos segons, encara que ha sigut intens.

L'Aixa, que regenta una botiga de fotografia a Rialp, també l'ha notat i ha dit que totes les caixes de les prestatgeries s'han mogut. La seva reacció ha sigut la de sortir ràpidament al carrer per comprovar que la resta de veïns havien sentit el mateix i per por que comencessin a caure les coses dels armaris. Mentre, una veïna de Sort ha explicat que se li ha despenjat la cortina de casa i ha notat com si un vehicle s'hagués estavellat contra l'edifici. Altres veïns de la capital pallaresa han explicat que la sensació ha estat curta però similar a com si l'edifici s'ensorrés. 

Els veïns de l'Alt Urgell perceben el terratrèmol com una "sacsejada", tot i que asseguren que no ha causat danys materials
Comentarios