MUNICIPIS

Els veïns de Berén indignats amb l’alcaldessa Rosa Fàbrega per expropiar-los la concessió de l'aigua

L’Associació de veïns i Comunitat de Regants de Berén consideren que ”ha estat impossible arribar a un acord amb l’alcaldessa, tot i que els veïns mai li han negat, ni li negaran aigua a les seves cases sempre que ho necessitin, tot i tenir-ne prou al seu nucli".
IMG_0586
photo_camera Veïns i veïnes a la bassa de Berén, al municipi de les Valls d'Aguilar

Els veïns i veïnes de Berén, al municipi de les Valls d'Aguilar, han expressat la seva indignació per la manca d'entesa amb l'alcaldessa del municipi, Rosa Fàbrega. Segons han explicat, tot hi haver dos contenciosos administratius contra l’Ajuntament, l’alcaldessa ha decidit continuar el procés per prendre la concessió de l’aigua als veïns de Berén.

L’Associació de veïns i Comunitat de Regants de Berén, a través d’un comunicat, consideren que ”ha estat impossible arribar a un acord amb l’alcaldessa, tot i que els veïns mai li han negat, ni li negaran aigua a les seves cases sempre que ho necessitin, tot i tenir-ne prou al seu nucli. Es pot comprovar amb la màxima activitat del seu negoci de cases rurals i la piscina ben plena en ple mes d’agost”.

Tot i que totes les concessions d’aigua de les Valls d’Aguilar estan en mans de les associacions de veïns, és a dir, comunitats de regants, els veïns de Berén asseguren que "l’alcaldessa, sense escoltar a ningú i amb el seu equip de govern, ha optat per prendre la concessió de l’aigua únicament als veïns del seu nucli".

a2367194-8900-4821-9687-5958638a9496
Veïns i veïnes a la bassa de Berén, al municipi de les Valls d'Aguilar

Els veïns i veïnes de Berén afirmen que "s’han vist obligats a presentar recurs contenciós administratiu contra totes les actuacions executades per l’Ajuntament, ja que no s’han seguit els procediments legals establerts i menys ètics, davant d’una expropiació que és ella personalment la que serà la gran beneficiaria d’aquestes actuacions". Davant dels recursos presentats, l’Ajuntament podria sortir greument perjudicat si els veïns de Berén guanyen els contenciosos, ja que se'n poden derivar responsabilitats "i tot i així no aten a raons."

Els veïns i veïnes no descarten mobilitzacions en el cas que l’alcaldessa Rosa Fàbrega opti per continuar amb el procediment, "ja que qualsevol altre consistori esperaria la resolució dels jutjats per començar qualsevol actuació al terreny, i no com ella que a l’últim ple va dir que aviat començarien les obres, tot i no haver cap resolució ferma".

Font de Berén
Una font del poble de Berén al municipi de les Valls d'Aguilar

Un litigi que fa anys que dura

Des de la Comunitat de Regants de Berén han al·legat en repetides ocasions  - el litigi fa anys que dura - davant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que a Berén utilitzen l’aigua d’acord amb els usos previstos per la concessió concedida, és a dir, per abastament humà i per a regadiu. “A més a més, aquesta Comunitat amb prou feines pot complir amb l’ús domèstic i de reg, ja que el cabal d’aigua captat de les fonts de referència és molt inferior a la quantitat d’aigua concedida, fet que dificulta els usos objecte de la concessió”, asseguren. Des de Berén també afirmen que "a Argestues disposen de diverses alternatives per a l’obtenció d’aigua per a l’abastament del nucli, ja que disposen de fonts d’aigua, pous i fins i tot un torrent amb cabal més que suficient per a cobrir les seves necessitats”.

comentaris