Els veïns de Berén denuncien que els volen prendre l’aigua del poble per portar-la a Argestues

Aquest dijous, 28 de maig, hi ha convocat un ple municipal a les Valls d’Aguilar i els veïns de Berén, un dels quinze pobles del municipi, tenen por que s’aprovi un projecte de captació de l’aigua de dues fonts del poble (la Font de Regers i la Font del Gos) per portar-la cap al poble d’Argestues d’on és l’alcaldesa, Rosa Maria Fàbrega, i on es desenvolupen diversos projectes turístics que comporten un important consum d’aigua potable.
IMG_0521
photo_camera Una de les fonts de Berén.

El litigi no és nou. I els veïns de Berén estan disposats a tot per no deixar-se prendre “la poca aigua” que asseguren que tenen. Per això, aquesta setmana, el president de la Comunitat de regants de Berén, Manel Sànchez, ha fet arribar una carta a tots els regidors de l’equip de govern, de Junts x Catalunya, en la qual els demana que no aprovin aquest punt de l’ordre del dia perquè “la Comunitat de Regants de Berén està disposada a emprendre les accions legals oportunes davant les jurisdiccions competents que calgui”.

Segons Sànchez, els regidors que votin a favor aquesta mesura podrien cometre una irregularitat, ja que la Comunitat de regants és la propietària de la concessió d’aigua de les dues fonts des de fa més de 150 anys. “L’ajuntament no pots esborrar del mapa una concessió que tenim documentada des de l’any 1841 i reconeguda en el Registre d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. El titular de la concessió no és l’ajuntament i el que no pot fer, mai del món, és perdre l’aigua a un poble per afavorir els interessos d’un altre poble”.

Segons els regants, els regidors que votin a favor aquesta mesura podrien cometre una irregularitat, ja que la Comunitat de regants és la propietària de la concessió d’aigua de les dues fonts des de fa més de 150 anys

Des de la Comunitat de Regants de Berén han al·legat en repetides ocasions (el litigi fa anys que dura) davant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que a Berén utilitzen l’aigua d’acord amb els usos previstos per la Concessió concedida, és a dir, per abastament humà i per a regadiu. “A més a més, aquesta Comunitat amb prou feines pot complir amb l’ús domèstic i de reg, ja que el cabal d’aigua captat de les fonts de referència és molt inferior a la quantitat d’aigua concedida, fet que dificulta els usos objecte de la concessió”.

Des de Berén també asseguren que “a Argestues disposen de diverses alternatives per a l’obtenció d’aigua per a l’abastament del nucli, ja que disposen de fonts d’aigua, pous i fins i tot un torrent amb cabal més que suficient per a cobrir les seves necessitats”.

Es dona la circumstància que aquest projecte ja estava inclòs en l’ordre del dia d’una sessió extraordinària que es va celebrar el passat 6 de març però la cap de llista de l’oposició, Dolors Vidal, d’Esquerra Republicana, va demanar que s’ajornés perquè no havien tingut accés a l’expedient informatiu.

IMG_5955ComBeren

Un altre fet que els veïns de Berén denuncien és que s’hagi convocat aquest plenari enmig de l’estat d’alerta per la crisi sanitària de la Covid-19, cosa que impedeix que alguns membres de la Comunitat de Regants que viuen lluny del municipi hi puguin accedir (per les restriccions de circulació). Per això mateix demanen que se suspengui el ple o, en darrera instància, es pugui celebrar telemàticament. De moment, però, si no hi ha canvis d’última hora, el plenari s’ha de celebrar a les 20.30 hores d’aquest dijous a l’ajuntament de les Valls d’Aguilar.