Oficis

Els secrets del vímet, a la Vall d'Alinyà

La rectoria d'Alinyà, situada a la plaça del Ball Pla, va acollir el passat dissabte, dia 24 de febrer, un taller de cistelleria impartit pel cisteller de la vall, Lluís Betriu, que durant l'any en fa tres o quatre. "Abans cada casa tenia les seves vimeteres i els cistellers anaven casa per casa a fer cistelles. Això s'ha acabat, ara tot és diferent", ens explica el Lluís.
alinya4-ok
photo_camera Uns dels alumnes del taller de cistelleria. Foto: M. Pascual
alinya1
La cistelleria requereix concentració. Foto: M. Pascual

Els tallers de cistelleria que fa el Lluís són d'un matí i els alumnes, si són una mica arriats, ja marxen amb el seu cistell sota el braç. Però per poder fer els cistells fa falta tenir el vímet en condicions perfectes i això requereix un treball que s'allarga durant setmanes. Primer cal seleccionar el vímet ("amb la lluna vella de març és quan és millor agafar-lo", explica el cisteller d'Alinyà), després pelar-lo, assecar-lo i estovar-lo fins que està perfecte per treballar-lo i fer els cistells.

alinya2
El vímet s'ha de saber tractar. Foto: T. Alet

Descobrim aquest taller gràcies a l'Elena Rafart, una biòloga instal·lada des de fa dos anys a la vall i que és l'encarregada de gestionar l'espai de la Rectoria d'Alinyà on té una exposició a les seves creacions artístiques (amb el segell naturARTment), una petita botiga i l'espai d'informació de la Muntanya d'Alinyà. "La meva idea és obrir aquest espai a tothom de la vall que el necessiti per fer reunions, exposicions, cursos o el que sigui", ens diu l'Elena, mentre ens convida a participar en el taller de cistelleria del Lluís Betriu.

Els tallers de cistelleria que fa el Lluís són d'un matí i els alumnes, si són una mica arriats, ja marxen amb el seu cistell sota el braç. Però per poder fer els cistells fa falta tenir el vímet en condicions perfectes i això requereix un treball que s'allarga durant setmanes

alinya
L'Elena Rafart amb algunes de les seves creacions exposades a La Rectoria. Foto: M. Pascual.
alinya5
El racó de la Rectoria d'Alinyà, amb un encant únic. Foto: M. Pascual