02.12.2022 |
Viure als Pirineus

MUNICIPIS

Els regants de Berén presenten al·legacions a la portada d'aigua de la seva concessió cap a Argestues

Berén utilitza l'aigua que té concedida per abastament humà i per a regadiu.
Argestues bis
L'Ajuntament de les Valls d'Aguilar vol portar aigua de les fonts de Berén a Argestues
Els regants de Berén presenten al·legacions a la portada d'aigua de la seva concessió cap a Argestues

La Comunitat de Regants de Berén, al municipi de les Valls d'Aguilar (Alt Urgell), ha presentat al·legacions a l'Ajuntament i al Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE), per mirar d'aturar el projecte municipal "que vol apropiar-se de la concessió d'aigua que els regants tenen des de l'any 2008". Els regants tampoc no descarten emprendre accions legals.

La voluntat de l'equip de govern de l'Ajuntament de les Valls d'Aguilar és obtenir la gestió del cabal d'aigua per derivar-ne una part al nucli d'Argestues, un dels quinze pobles que conformen el municipi. La intenció de l'Ajuntament és aprovar, aquesta mateixa setmana, el projecte de la portada d'aigua i la construcció d'un nou dipòsit a Argestues.

Font de Berén

El litigi no és nou

Els veïns de Berén estan disposats a tot per no deixar-se prendre “la poca aigua” que asseguren que tenen. Des de la Comunitat de Regants de Berén han al·legat en repetides ocasions (el litigi fa anys que dura) davant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que a Berén utilitzen l’aigua d’acord amb els usos previstos per la seva concessió, és a dir, per abastament humà i per a regadiu. “A més a més, aquesta Comunitat amb prou feines pot complir amb l’ús domèstic i de reg, ja que el cabal d’aigua captat de les fonts de referència és molt inferior a la quantitat d’aigua concedida, fet que dificulta els usos objecte de la concessió”.

Des de Berén també asseguren que “a Argestues disposen de diverses alternatives per a l’obtenció d’aigua per a l’abastament del nucli, ja que tenen fonts d’aigua, pous i fins i tot un torrent amb cabal més que suficient per a cobrir les seves necessitats”. Alguns veïns han vinculat el projecte de portada d'aigua a Argestues, amb els "interessos particulars de l'alcaldessa, perquè hi resideix i hi té un negoci turístic".

Font de Berén bis

(Foto: Una de les fonts del poble de Berén)

Emportar-se l'aigua és condemnar el poble

Josep Ritort, veí de Berén i membre de la Comunitat de Regants assegura que "emportar-se l'aigua significa condemnar el poble". Per la seva banda, l'alcaldessa de les Vall d'Aguilar, Rosa Fàbrega (JuntsxCat) nega aquest extrem i assegura que la concessió d'aigua que té Berén és molt superior a la que necessita el poble, amb segones residències i sense explotacions agrícoles". En aquest sentit els veïns de Berén afirmen que "a Argestues hi neix una font amb molta més aigua que les dues que proveeixen Berén, la Font de Regers i la Font del Gos". Per contra, l'alcaldessa diu que,"Argestues és l'únic poble del municipi sense xarxa pròpia ni dipòsit d'aigua". 

Els regants de Berén presenten al·legacions a la portada d'aigua de la seva concessió cap a Argestues
Comentarios