Dissabte se celebra la IV Jornada d'Estudis de l'Alt Urgell

La jornada tindrà lloc a l’aula del campus universitari El Ribatell, a Alinyà

foto
photo_camera Alt Urgell

El proper dissabte 11 de novembre l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell celebrarà la IV Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell. L’activitat, d’assistència lliure i gratuïta, es desenvoluparà durant tot el dia a l’aula del campus universitari El Ribatell, a Alinyà (a 0’9 kms de Llobera, a la carretera de l’Alzina d’Alinyà). En cas que algú vulgui apuntar-se al dinar, que té un cost de 15 euros a càrrec de cadascú, cal que es reservi abans del dimecres dia 8 al correu electrònic [email protected].

La presentació de l’acte serà a les 9:30 h. del matí, i a partir de les 10:00 h. se succeiran diferents blocs de presentacions en les quals s’exposaran les últimes recerques realitzades en diferents àmbits a la comarca. En total, la jornada constarà de 16 comunicacions sobre aspectes diversos relacionats amb la història, el patrimoni, la riquesa natural i la gestió del territori comarcal.

Un cop finalitzada la jornada, a les 19:00 h., es presentarà el quart número de la publicació “Interpontes”, coeditada per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i per Edicions Salòria de la Seu d’Urgell, en la qual es recullen bona part de les presentacions de la III Jornada d’Estudis, realitzada l’any 2015 a Oliana. Igualment, les recerques exposades dissabte a Alinyà es publicaran en el proper número de la publicació.

La jornada està organitzada per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i la Fundació Catalunya La Pedrera (que gestiona l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà), i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Fígols i Alinyà, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

5-Ribatell

PROGRAMA DE LA JORNADA:

9:30 h. Presentació

10:00 h. Comunicacions

-Jordi Dalmau: Alinyà, la muntanya viva

-Guillem Martín Bellido: Dietari pluviomètric d’Oliana (1909-1943) de Tomàs Espar, prevere

-Albert Fàbrega, Gerard Remolins i Manel Trepat: El túmul de Santa Eugina de Solans (Montferrer i Castellbò, Alt Urgell). Un possible monument megalític cristianitzat al Pirineu Català

-Rosa Serra Rotés: Ferrocarriles Carboníferos de Cataluña (1891). Un projecte ferroviari per l’Alt Urgell de Cels Xaudaró Rovira (1832-1907)

11:30 h. Pausa

12:00 h. Comunicacions

-Carmen Xam-mar Alonso: El quadre Hèrcules i la Ciutat. Un document visual de la Seu d’Urgell (1701)

-Francesc Subirats: El lloc de Vilamitjana a la vall de Castellbò segons el cadastre de 1716

-Carles Gascón Chopo i Lluís Obiols Perearnau: Celebració de la Pau de Viena de 1725 a la Seu d’Urgell i Organyà

-Jordi Pasques: Abeuradors, rentadors i safareigs a l’Alt Urgell

14:00 h. Dinar

16:00 h. Comunicacions

-Carlos Guàrdia Carbonell: On són els camins ramaders? Els expedients de classificació a l’Alt Urgell

-Xavier Planas Batlle i Carles Gascón Chopo: Algunes reflexions sobre les terminacions de topònims alt urgellencs en –vell. Una antiga deixa preromana?

-Carles Gascón Chopo: De Bescaran al món. El testament de Pere Clergue, rector de Bescaran (1218)

-Climent Miró i Tuset: Els senyors de Taús: estratègia familiar i territorial (s. XI-XIII)

17:30 h. Comunicacions

-Laura de Castellet: Guillem de Berguedà, el bisbe d’Urgell i un músic de rubeba: història i restitució de la iconografia de l’insult al claustre de la Seu

-Daniel Fité i Erill: La vall de Cabó al tombant del segle XIX (1872-1923)

-Pau Chica: Les Festes Calassàncies de 1911 a la Seu d’Urgell

-Meritxell Rodríguez: Elements estructuradors de l’Eixample Bergós de la Seu d’Urgell

19:00. Cloenda i presentació d’Interpontes IV

comentaris