Declaren bé cultural d'interès local la Creu del Pal de Castellbò 

La creu actual és una rèplica de l’original, destruïda a la Guerra Civil 

Creu de pal de Castellbò bx
photo_camera Creu del Pal de Castellbò. Foto: Carles Gascón Chopo

El darrer Ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, celebrat el passat 12 d’abril de 2018, va acordar la declaració de la Creu del Pal de Castellbò com a bé cultural d’interès local. L’element protegit en aquesta categoria de protecció del patrimoni és una creu esculpida de pedra, situada sobre un pilar de carreus a l’entrada de la vila de Castellbò, segons s’arriba des de la Trobada. Es tracta d’una creu llatina de granit, esculpida per totes dues cares, inscrita en una motllura quadrangular calada, amb els braços rematats amb florons amb relleus vegetals esculpits. La creu incorpora les imatges en relleu d’un Crist crucificat i una Mare de Déu amb el Nen. Les imatges estan contornejades per una sèrie d’inscripcions extretes de psalms bíblics.

La creu actual és una rèplica exacta de l’antiga creu del Pal que hi hagué a l’entrada de la vila fins a la Guerra Civil. L’any 1936 l’antic monument fou destruït a cops de mall en el context del fervor revolucionari dels primers moments del conflicte. La creu actual és una rèplica exacta finançada amb una subvenció de la Diputació de Lleida, i emplaçada al mateix indret que l’original en un acte solemne que tingué lloc el 16 d’agost de 1956, en presència del bisbe Iglesias Navarri.

La creu original era d’estil gòtic, segons es desprèn del naturalisme de les figures representades i de l’ús d’arcs ogivals a les motllures, amb certes similituds formals amb altres marededéus de la comarca d’aquest mateix estil, com la Mare de Déu de les Peces, a Alàs, la Mare de Déu de la Trobada, a Montferrer, o la Mare de Déu de Castell-llebre, a Peramola. Es tracta d’una tipologia pròpia dels segles XIV-XV que, en alguns casos, queda fossilitzada en nombroses tipologies posteriors, cosa que fa difícil determinar la cronologia exacta de la creu original.

L’article 17 de la Llei 9/1993, de Patrimoni Cultural Català atorga als consells comarcals la competència de catalogació de béns culturals d’interès local en aquells municipis inferiors a 5.000 habitants que, en el cas de l’Alt Urgell, implica la totalitat de municipis a excepció de la Seu d’Urgell. La creu actual és una rèplica de l’original, destruïda a la Guerra Civil 

comentaris