CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Àngels Ponsa: "Artur Blasco és un referent imprescindible de la cultura popular pirinenca"

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha visitat el Museu de l'Acordió d'Arsèguel, impulsat pel musicòleg Artur Blasco, figura clau per a documentar la memòria sonora del Pirineu.
Consellera cultura Museu de l'acordió d'Arsèguel
photo_camera La consellera Ponsa, al Museu de l'acordió d'Arsèguel, amb Artur Blasco/cultura.cat

La consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, ha visitat aquest diemcres el Museu de l'Acordió d'Arsèguel, impulsat pel musicòleg Artur Blasco, figura clau per a documentar la memòria sonora del Pirineu. El testimoni actiu i compromès de Blasco el converteixen en un referent imprescindible de la cultura popular pirinenca.

El Museu de l'Acordió d'Arsèguel

El 1988, el musicòleg Artur Blasco va impulsar la creació del Museu de l'Acordicó d'Arsèguel. L'equipament, gestionat per la Fundació privada Artur Blasco per a la recerca i divulgació de la cultura popular i tradicional del Pirineu, s’inaugurà la tardor del 2005. El museu explica la històrica de l’acordió i la seva evolució arreu del mon amb referència especial a la seva relació amb la cultura tradicional i popular del Pirineu. Els instruments més antics son del 1840 fins a l’actualitat. Els instruments exposats pertanyen son : melodions, concertines, bandonions, acordions diatònics, semidiatònics i cromàtics. 

Consellera de cultura Artur Blasco

Artur Blasco

És l'investigador i divulgador més destacat de la música popular del Pirineus. Als anys seixanta se'n va a viure a l'Alt Urgell com funcionari del Ministeri d'Agricultura. Aquesta tasca li va permetre iniciar la seva tasca com a recopilador del cançoner de transmissió oral a les comarques pirinenques, així com impulsar la recuperació de l’acordió diatònic. Fruit d'aquesta activitat és l’edició de l’àlbum de cinc elapés Rosa vermella, rosa galant (Àudiovisuals de Sarrià, 1989). Així mateix, és un dels fundadors de la referencial Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, que se celebra cada estiu a Arsèguel des del 1976. En aquest poblet de l’Alt Urgell, a més, Blasco funda el Museu de l’Acordió, amb instruments d’arreu del món. S’ha interessat també per la recuperació del rebequet, un antic cordòfon que es tocava als Pirineus. És autor, recopilador i impulsor dels volums de la col·lecció A peu pels camins del cançoner, de la que ja ha editat vuit dels dotze llibres previstos. Ha format part de grups com Acordionistes del PirineuLa Pobletana i El Pont d’Arcalís, amb qui va estar entre el 1990 i el 2012. Més recentment ha creat un duet amb el guitarrista francès Yannick Lopes, amb qui ha editat el llibre-disc Pirineu. Cançons de vetllades vora el foc (2013). El 2001 és guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2004 amb el Premi Nacional de la Cultura Popular, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya.