SENDERISME

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell proposa una sortida de descoberta del patrimoni de Gavarra i el seu entorn

L’activitat, que forma part del cicle “Els dimecres coneixem l’Alt Urgell”, tindrà lloc el pròxim 25 d’agost

default
photo_camera Vista aèria del poble de Gavarra /Arxiu Camina Pirineus. Gemma Pla

Situat al municipi de Coll de Nargó, a l’extrem sud-oest de la comarca de l’Alt Urgell, Gavarra és un dels nuclis més pintorescos d’aquesta comarca, amb un patrimoni cultural ric, presidit per l’església romànica de Sant Serni. Amb l’objectiu de donar a conèixer una mica millor el poble i el seu patrimoni, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha organitzat una sortida guiada que tindrà lloc el proper dia 25 d’agost dins del cicle “Els Dimecres coneixem l’Alt Urgell”.

La sortida combina un senzill itinerari a peu de quatre quilòmetres entre anada i tornada, amb molt poc desnivell, per visitar les restes de l’antiga comanda hospitalera de Sant Salvador d’Isot, i un itinerari urbà, per dins del nucli de Gavarra, que culminarà amb la visita a l’església romànica de Sant Serni.

Les escasses restes de Sant Salvador d’Isot amaguen la història poc coneguda de la presència dels frares i les monges de l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem a l’entorn immediat de Gavarra des d’època medieval. Per la seva banda, l’església de Sant Serni, és un temple d’origen romànic, reformat en un moment posterior a l’època medieval, del qual cal destacar la seva torre de campanar de secció circular i el seu retaule barroc a l’interior, un dels pocs de l’Alt Urgell que va sobreviure a la crema sistemàtica del patrimoni eclesiàstic durant la Guerra Civil.

Aquests i altres aspectes seran tractats en la visita guiada del proper dimecres dia 25 d’agost, en una activitat que forma part d’un cicle que pretén agermanar la pràctica del senderisme amb el coneixement del ric patrimoni comarcal. La visita és gratuïta. Per participar-hi només cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12) o a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell (tel. 973 351 511).