PATRIMONI CULTURAL

Nargó celebra aquest dissabte la 30a Baixada dels Raiers

Les associacions de raiers han començat el procés perquè la UNESCO reconegui aquest antic ofici com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat
ENRAIANT NARGÓ 2
photo_camera Imatge de raiers enraiant el rai a Coll de Nargó/Ajuntament

Aquest any la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó arriba a la seva 30a edició, efemèride que l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre vol celebrar de manera especial.

Especial perquè aconsegueix arribar als 30 anys de vida amb l’ajuda desinteressada de molta gent, i especial perquè aquest ofici antic que homenatgem cada any a Coll de Nargó, i a altres pobles de Catalunya i arreu del món, ha començat el procés perquè la UNESCO el reconegui com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.  El dia 10 d’agost, coincidint amb la XXX Baixada dels Raiers de Coll de Nargó, se celebra la trobada internacional de raiers, on un dels temes més importants serà la preparació de la  candidatura.

CartellRaiers30

A Coll de Nargó, el dia 10 d’agost, els raiers començaran l’enraida a partir de les 10 h del matí als Clops de Fígols, des d’on s’iniciarà la baixada, prevista per a les 12 h. Posteriorment tindrà lloc un dinar popular a la plaça de l’ajuntament, l’ofrena floral a la font de la Dona del Raier, en honor a totes les dones que cuidaven la casa i la família en absència dels raiers (obra de l'artista Philippe Lavaill) a les 19.30 hores, i finalment a les 20 hores es tancarà la jornada de celebració amb un concert del  grup “El darrer tram”

La construcció dels rais tindrà lloc entre el 5 i el 10 d’agost, a partir de les 19 hores a la plaça de l’Ajuntament. Sobre la temàtica dels rais, del dia 5 al 11 hi haurà també una exposició de la pintora Delia Martín i fotografia d’Agustín Tomico a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Coll de Nargó. Durant els dies que duri la construcció dels rais i la baixada, el museu dels raiers estarà obert a visites.

Trams rais llestos 2

(Enraiant el rai/Marcel Fité)

El cançoner del rai de Marcel Fité

«Ara aquell món se n'ha anat / Ja no m'heu de menester/ El temps dels rais ha passat / I jo en sóc el tram darrer». Tal com diu aquesta estrofa de Marcel Fité, musicada pel grup Darrer Tram, el temps dels raiers fa anys que es va acabar, coincidint amb la construcció d'embassaments que feia impossible el descens pel riu (cap als anys 30).

La Baixada dels Rais és una festa que recorda a les noves generacions d'on venim, qui eren els nostres padrins, com treballaven la fusta i com era de dura  la seva professió. No es tracta només de baixar pel riu, dies abans cal preparar els trams i anar a buscar les redortes, per tal que el dia de la Baixada només calgui enraiar.

Una de les particularitats que té la Baixada de Nargó és que no recorda només els homes i el seu ofici, sinó que també és una festa en homenatge a les dones dels raiers, amb una ofrena floral a una font del poble dedicada a elles. Com deia en Ton Marot, fill de raier, «eren les dones les que patien i s'havien de fer càrrec de totes les feines de casa, del camp i dels fills mentre els homes eren fora».

Per a aquells que vulguin conèixer la tradició a través de les cançons, ho poden fer amb el grup El Darrer Tram. És un grup format per: Juan Ramón Roldán (1a Guitarra), Pablo Andrés Giménez (Flauta travessera), Àngel Ribas (Acordió), Joan Ramon Gracieta (Veu i Guitarra) i Laura Fité (Recitat). El grup es va formar el 2011 exclusivament per presentar l'obra El cançoner del rai de l'escriptor de Coll de Nargó, Marcel Fité.

Aquest recull és un homenatge a tots els que es van dedicar a aquest antic ofici. El cançoner del rai evoca i explica la inacabable postguerra. A més d'evocar i homenatjar el treball del rai i els mateixos raiers, Marcel Fité ha reconstruït literàriament, i des de diversos angles, un món desaparegut, amb la intenció de redescobrir en la seva bellesa i d'evitar que aquest passat sigui un passat perdut.