25.01.2022 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS MUNICIPALS

Cava tindrà la primera alcaldessa de la CUP a l'Alt Pirineu

Gisela Sellés ha estat la candidata més votada a Cava, un dels municipis més petits de Catalunya

Gisela Cava 2
Gisela Sellés i David Masferrer, regidors electes de la CUP a Cava/CUP
Cava tindrà la primera alcaldessa de la CUP a l'Alt Pirineu

Cava, situat al peu de la serralada del Cadí, amb un cens de 44 habitants, és el municipi més petit de la comarca de l'Alt Urgell i un dels més petits de Catalunya. Tot i la seva petitesa, aquest municipi del Baridà està format per tres pobles - Ansovell, el Querforadat i Cava -, dos veïnats, el de Cal Pubill i el de Sant Cristòfol de Vinyoles - actualment despoblat- i alguns masos aïllats. Gran part del seu terme municipal, de 42 km² d'extensió, és dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el punt més alt es troba just al puig de la canal Baridana, a 2.648 metres d'altitud. Antigament, el municipi de Cava era travessat per un camí que formava part del Camí Cardoner, un itinerari per on circulava la sal des de les mines de Cardona cap a la Cerdanya.

Cava_i_el_Cadi_578x224

Aquest diumenge, 26 de maig, van anar a votar a Ansovell, el poble més gran del municipi, 36 veïns i veïnes per elegir els 3 regidors que conformen el seu ajuntament. El recompte va atorgar la majoria, amb 15 vots, a la CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR (CUP), seguit de JUNTS PER CAVA amb 14 vots; 10 vots per a ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA; i, 1 vot per a COMPROMÍS x CAVA. Pel que fa al resultat de les eleccions europees, JxCAT-JUNTS va obtenir 22 vots; ERC-ARA REPÚBLIQUES en va aconseguir 9; i, el PARTIT POPULAR 1 solitari vot.

Normativa electoral

La normativa electoral estableix que als municipis de fins a 100 habitants, com és el cas de Cava, s'elegeixen 3 regidors mitjançant un sistema de vot limitat i majoria relativa. S’han de presentar candidatures amb llistes de fins a 3 candidats i els electors poden votar fins a un màxim de 2 candidats. No es tracta d’un vot a la llista, sinó individual a cada candidat/a. Un cop fet l’escrutini, es proclamen electes els candidats que hagin obtingut un nombre més alt de vots. Amb aquests resultats, la CUP va obtenir dos regidors, Gisela Sellés i David Masferrer, i JUNTS PER CAVA 1 regidor, Josep Maria Garcia Ridaura.

El dissabte 15 de juny, data del ple constitutiu dels nous ajuntaments, els regidors electes votaran qui haurà de ser el seu alcalde o alcaldessa per als pròxims quatre anys. Gisela Sellés Ribatallada, que encapçalava la seva candidatura, serà amb tota probabilitat la primera alcaldessa de la CUP a l'Alt Pirineu.

Cava tindrà la primera alcaldessa de la CUP a l'Alt Pirineu
Comentarios