Els professionals del treball social sanitari del CAP de la Seu d’Urgell han liderat aquest any un grup socioterapèutic de cuidadors i cuidadores de persones dependents. En total, han participat en les sessions grupals un total de dotze persones –8 dones i 4 homes– que han tractat totes aquelles dificultats que els produeixen patiment i els dificulten el seu dia a dia i les seves relacions socials. Els participants són cuidadors i cuidadores no professionals, tots i totes familiars de persones diagnosticades de demència i dependència.
El grup ha tingut una durada de deu sessions d’una hora i mitja de durada, amb periodicitat setmanal. S’ha abordat l’atenció a les persones participants des d’una visió integrada i integral, comptant amb la col·laboració de diferents professionals de l’equip (metge, infermeres, nutricionista, referent de benestar emocional, fisioterapeuta), així com una neuropsicòloga de la Fundació Sant Hospital.
L’expertesa dels cuidadors i cuidadores, el fet de compartir experiències i emocions i poder gaudir d’aportacions i coneixements interessants ha generat un espai de confiança, descans i recolzament mutu. Els participants asseguren que s’han sentit identificats, visibilitzats, han resolt dubtes i han creat sinèrgies.
Per valorar l’experiència, s’ha fet una enquesta de satisfacció i s’ha utilitzat l’escala de benestar emocional. Els bons resultats encoratja els professionals a seguir treballant en aquesta línia metodològica com a alternativa a l’atenció psicosocial pels avantatges del treball de grup, que facilita la relació amb altres persones, redueix l’aïllament i afavoreix el sentiment de pertinença.