SALUT

El CAP de la Seu impulsa un grup socioterapèutic de cuidadors de persones dependents

Una dotzena de participants han constatat que el treball en grup facilita la relació amb altres cuidadors, redueix l’aïllament i afavoreix el sentiment de pertinença.
Cuidadors
photo_camera El CAP de la Seu impulsa un grup socioterapèutic de cuidadors de persones dependents / @icspirineu

Els professionals del treball social sanitari del CAP de la Seu d’Urgell han liderat aquest any un grup socioterapèutic de cuidadors i cuidadores de persones dependents. En total, han participat en les sessions grupals un total de dotze persones –8 dones i 4 homes– que han tractat totes aquelles dificultats que els produeixen patiment i els dificulten el seu dia a dia i les seves relacions socials. Els participants són cuidadors i cuidadores no professionals, tots i totes familiars de persones diagnosticades de demència i dependència.

El grup ha tingut una durada de deu sessions d’una hora i mitja de durada, amb periodicitat setmanal. S’ha abordat l’atenció a les persones participants des d’una visió integrada i integral, comptant amb la col·laboració de diferents professionals de l’equip (metge, infermeres, nutricionista, referent de benestar emocional, fisioterapeuta), així com una neuropsicòloga de la Fundació Sant Hospital.

Cuidadors2
El CAP de la Seu impulsa un grup socioterapèutic de cuidadors de persones dependents / @icspirineu

L’expertesa dels cuidadors i cuidadores, el fet de compartir experiències i emocions i poder gaudir d’aportacions i coneixements interessants ha generat un espai de confiança, descans i recolzament mutu. Els participants asseguren que s’han sentit identificats, visibilitzats, han resolt dubtes i han creat sinèrgies.

Per valorar l’experiència, s’ha fet una enquesta de satisfacció i s’ha utilitzat l’escala de benestar emocional. Els bons resultats encoratja els professionals a seguir treballant en aquesta línia metodològica com a alternativa a l’atenció psicosocial pels avantatges del treball de grup, que facilita la relació amb altres persones, redueix l’aïllament i afavoreix el sentiment de pertinença.