MUNICIPIS

Budó presenta a Organyà el PUOSC de l'Alt Pirineu i Aran per als propers quatre anys

El Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya preveu una inversió de gairebé 32 milions d’euros a la demarcació veguerial
unnamed
photo_camera La consellera Meritxell Budó amb l'alcalde d'Organyà Cestí Vilà, i la delegada del Govern, Rosa Amorós/govern.cat

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha presentat avui a Organyà (Alt Urgell), la resolució provisional del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) corresponent al període 2020-2024, que per a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran preveu una aportació de 31.989.522 euros. Pel que fa al nombre d’actuacions, el pla en subvencionarà 296 als municipis del Pirineu, distribuïdes entre 77 ajuntaments, 41 entitats municipals descentralitzades i els 6 consells comarcals.

“El PUOSC és una eina potentíssima, un programa de referència per a les inversions al món local català i per a la coordinació de les institucions”, ha afirmat Budó durant la presentació de les dades del pla, una “eina fonamental per al món local” i “llargament esperada pel territori” que el Govern recupera després de 12 anys i en unes circumstàncies extraordinàries: “En els moments que estem, amb una crisi sanitària que també és econòmica i social, sense precedents, la recuperació passa per la represa d’obres públiques. Per això és més important que mai el PUOSC, que permetrà que des del món local s’activin 644 milions d’euros”, ha valorat.

Durant la roda de premsa, a la qual també han assistit la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, i la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit, Budó ha destacat el paper del PUOSC com a factor d’equilibri territorial especialment en el cas dels municipis més petits, que tenen una capacitat inversora menor: “Els serveis a la ciutadania s'han de poder garantir en igualtat de condicions”, ha manifestat. Per aquest motiu, el PUOSC inclou una línia específica de 90 milions d’euros per als municipis de menys de 5.000 habitants.

Budó Fàbrega

(Foto: L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó, a l'ajuntament de la Seu/laseu.cat)

La consellera també ha explicat que el Departament de la Presidència preveu publicar la resolució definitiva el proper mes d’octubre i que, en atenció especial a la tresoreria dels ens locals i a la situació causada per la pandèmia de Covid-19, s’ha ampliat la bestreta fins al 60% de l’import a l’inici de cada anualitat.

Per comarques, la inversió és la següent:

Alt Urgell: 8.713.365

Alta Ribagorça: 1.216.340

Cerdanya: 4.962.968

Pallars Jussà: 5.169.071

Pallars Sobirà: 7.514.707

Val d’Aran: 4.413.073

El PUOSC, aprovat a finals del 2019, forma part d’un pla quinquennal que preveu atorgar en total 250 milions d’euros als municipis i comarques de Catalunya. Aquesta xifra situa el PUOSC com un dels instruments més eficaços de suport als municipis petits i mitjans i recupera una línia d’inversió essencial pel finançament d’inversions en infraestructura per a la millora dels serveis als nostres municipis i comarques. Atenent a l’estratègia del Departament per fer front a l’envelliment poblacional de les nostres comarques i a la pèrdua de població, s’ha disposat d’una línia de subvencions per acció territorial a ens locals de menys de 5.000 habitants amb la voluntat de potenciar l’ equilibri territorial i contribuir a igualar els drets de la ciutadania, visqui on visqui.

En conjunt, a través del PUOSC 2020-2024 se subvencionaran obres que suposaran una inversió provisional de 644,8 milions d’euros en obra pública. Aquesta inversió global permetrà realitzar un total de 2.102 actuacions als ajuntaments i les entitats locals, contribuint així a l’activació de l’obra pública a Catalunya.

Celestí Vilà puosc

Cal destacar que les actuacions i despeses subvencionables pel PUOSC 2020-2024 són les destinades a impulsar el reequilibri territorial i revertir la pèrdua poblacional; les de millora d'equipaments i infraestructures municipals que formin part d'una estratègia de desenvolupament territorial; les de millora i gestió eficient de recursos del municipi; les de prevenció de riscos naturals; les de millora de connectivitat tecnològica; les destinades a serveis públics, i les actuacions destinades a serveis supramunicipals. 

Distribució de les inversions en dues línies de subvencions

El pla està dotat per al conjunt de Catalunya amb un total de 250 milions d’euros, dividits en dues línies de subvencions. La primera és de 160 milions i hi han optat tots els ens locals, la segona és de 90 milions i es destina específicament a finançar projectes de municipis de menys de 5.000 habitants.

Budó a Organyà

La primera línia de subvencions està destinada a les inversions i la dotació màxima per municipi és de 250.000 euros. La segona és per a acció territorial a municipis petits i nuclis de població reduïda i la dotació màxima per municipi és de 120.000. Les subvencions de la primera línia estan destinades a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals amb competències en obres i serveis de competència municipal i d'abast o interès supramunicipal. Les de la segona línia són per a municipis de menys de 5.000 habitants, entitats municipals descentralitzades de menys de 5.000 habitants i consells comarcals de menys de 5.000 habitants. Al programa general d'inversions podien optar tots els ens locals, 947 ajuntaments, 41 consells comarcals i 65 entitats municipals descentralitzades. Al programa de municipis petits i nuclis de població menors de 5.000 habitants podien optar 736 ajuntaments, 1 consell comarcal i 64 entitats municipals descentralitzades.

 Més de 2.000 actuacions en cinc anys

Amb el PUOSC 2020-2024, impulsat des del Departament de la Presidència, a  través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, els ajuntaments i consells comarcals recuperen, després de 8 anys, el principal instrument de suport al món local. Aquest pla incideix directament en la qualitat de vida de la ciutadania, finançant actuacions per cobrir les necessitats dels habitants dels municipis.

Aquesta nova convocatòria aposta per afavorir la generació d’oportunitats i la creació de sinergies amb els agents de cada territori, cobrir les necessitats inversores del món local, guanyar equilibri territorial i revertir la pèrdua de població.