MUNICIPIS

Aprovat l'abastament d'aigua potable a les Valls d'Aguilar

Es construirà una canonada per millorar el subministrament al nucli de Berén i dur aigua potable a Argestues
Argestues bis
photo_camera L'Ajuntament de les Valls d'Aguilar impulsa la portada d'aigües de les fonts de Berén a Argestues

La Comissió territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu ha aprovat definitivament aquest divendres el projecte de construcció d'una canonada que permetrà millorar el subministrament d'aigua al nucli de Berén i dur aigua potable al nucli d'Argestues, ambdós al terme municipal de les Valls d'Aguilar (Alt Urgell). Actualment, Berén disposa de subministrament des de les fonts de Reguer i del Gos, mentre que Argestues, amb 69 veïns, no té aigua potable. El projecte preveu construir una canonada de 3.330 metres des d'aquestes fonts per portar l'aigua potable a Argestues i aprofitar per millorar el subministrament a Berén sobre la xarxa existent.

En concret, es preveu la millora de la captació a les fonts, amb tasques d'impermeabilització, filtres i embrancament, així com la instal·lació d'un dipòsit de decantació i un altre de regulador, soterrat, de 1.000 litres. Així mateix, una canonada de 63 mm de diàmetre, un dipòsit cilíndric prefabricat de 7,50 metres de diàmetre i 3 metres d'alçada, també soterrat, amb les connexions d'entrada i sortida corresponents, regulació i arqueta de control soterrada. Per últim, connexions, potabilització, placa solar d'alimentació, equip de comptadors i tanca de seguretat.

La construcció de la canonada no requerirà tala d'arbrat ni de massa vegetal, ni es modificarà la topografia del terreny. Totes les instal·lacions seran soterrades i la restauració superficial es durà a terme amb el mateix material procedent dels moviments de terres d'excavació.

Oposició dels regants de Berén

La Comunitat de Regants de Berén, al municipi de les Valls d'Aguilar (Alt Urgell), havia presentat al·legacions a l'Ajuntament i al Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE), per mirar d'aturar el projecte municipal "que vol apropiar-se de la concessió d'aigua que els regants tenen des de l'any 2008". Els regants tampoc no descarten emprendre accions legals.