TEATRE

La Seu d'Urgell estrena una sala dedicada a la creació i exhibició d'arts escèniques impulsada des de l'Escola de Teatre

L'Única neix davant la mancança d'equipaments adequats per aquests usos al Pirineu i oferirà una programació regular
Escola de Teatre la Seu 3
photo_camera Membres de l'Escola de Teatre de la Seu d'Urgell a la nova sala l'Única / Albert Lijarcio

La Seu d'Urgell inaugurarà aquest divendres l'Única, una nova sala dedicada a la formació, creació i exhibició d'arts escèniques. L'espai es troba a l'interior de l'Escola de Teatre de la capital alturgellenca, que hi ha invertit uns 10.000 euros de fons propis i de recursos procedents d'una subvenció d'un programa europeu. Tal com han explicat els seus impulsors, la iniciativa neix a partir d'una necessitat, tenint en compte que molts dels equipaments del Pirineu que estan destinats a usos culturals no compten amb els recursos necessaris per poder programar espectacles d'aquest tipus. L'estrena de la sala es farà amb l'obra 'despesa', produïda des de l'escola, que preveu programar-hi més d'una vintena de representacions durant aquest any.

La nova sala és de petit format i compta amb prop d'una quarantena de localitats. L'Escola de Teatre de la Seu d'Urgell ha decidit habilitar-la seguint els passos fets per la Inestable Ceretana de Puigcerdà i el Grup de Teatre Jove de Bellver de Cerdanya. L'objectiu és aconseguir que es puguin veure espectacles d'arts escèniques durant tot l'any, així com també que les companyies amateurs i professionals disposin d'un espai de creació.

Escola de Teatre la Seu 2
Assaig general de l'obra 'Despesa' que es podrà veure a la nova sala l'Única / Albert Lijarcio

Està previst que a la sala es puguin representar les produccions dels diversos projectes de l'escola, per la qual hi passen un centenar de persones cada setmana. També tenen previst col·laborar amb entitats i institucions i, de cara al 2025, volen convertir-la "en un espai on veure teatre regularment", tal com ha comentat una de les membres de l'escola, Raquel Torrent, que ha afegit que, per assolir-ho, es trobaran amb l'inconvenient del finançament.

Pel que fa a l'espectacle inaugural, compta amb set participants de l'escola i gira al voltant de la reflexió sobre la gestió del temps. Aquest és fruit de quatre mesos d'assajos i serà el primer que es podrà veure en una sala "equipada", tal com ha dit una de les integrants de l'escola, Núria Llobet. "És un avenç molt important a nivell artístic, se'ns obre un món de joc infinit amb tècnics de llum i so que podran fer gaudir al públic d'una experiència completa", ha comentat.

Escola de Teatre la Seu 1
Membres de l'Escola de Teatre de la Seu d'Urgell presentant la nova sala l'Única / Albert Lijarcio

Mentre, el cap de setmana vinent serà el torn de l'espectacle 'Assedegades', el primer de text contemporani gestat a l'escola. En aquest sentit, Danae Playan, membre del centre, ha dit que està fet per persones d'entre 15 i 18 anys que expliquen com s'afronta el canvi de la infantesa cap al món dels adults. També ha destacat que el nou espai els permetrà aprendre sobre aspectes tècnics de llum i escenografia.

Per la seva banda, Joel Pla, també membre de l'Escola de Teatre, s'ha servit de l'estudi sobre la necessitat que la Seu d'Urgell tingui un espai escènic i musical per assegurar que "la mancança d'espais genera que no es puguin fer projectes". A més, ha dit que la intenció que tenen amb la sala és la de continuar creixent i es plantegen dur a terme una campanya de micromecenatge per adquirir més material.

L'escola ha experimentat un creixement exponencial, tenint en compte que al 2017, quan va obrir portes, tenia dotze participants, i que ara en són més de 150. A banda de la Seu d'Urgell, també compten amb grups a diverses localitats alturgellenques com ara Oliana, Coll de Nargó o Josa i Tuixén, a més de Ger, a la Cerdanya. El centre ha estat un dels impulsors d'una plataforma per demanar un teatre auditori a la capital alturgellenca, la qual compta amb un centenar d'adhesions.