HISTÒRIA LOCAL

Celebren una Jornada d'homenatge al pare Cebrià Baraut i Obiols, als 20 anys de la seva mort

Fill del Vilar de Cabó, Cebrià Baraut ha estat un dels grans investigadors de la Diòcesi d'Urgell i d’Andorra i dels textos medievals de l’Arxiu Capitular d’Urgell.
Cebrià Baraut 1
photo_camera Celebren una Jornada d'homenatge al pare Cebrià Baraut i Obiols, als 20 anys de la seva mort / Bisbat d'Urgell

Aquest cap de setmana s'ha duta terme a la Seu d'Urgell i a Organyà una Jornada d’homenatge al Pare Cebrià Baraut i Obiols, benedictí, fill de Vilar de Cabó, als 20 anys de la seva mort. Cebrià Baraut va dedicar gran part del seu treball d’investigació a la història del Bisbat d’Urgell i del Principat d’Andorra i ha estat un dels grans investigadors de la Diòcesi d'Urgell i d’Andorra i dels textos medievals de l’Arxiu Capitular d’Urgell

La Jornada d’homenatge, amb el títol  “Textos medievals del bisbat d’Urgell- naixement de la llengua catalana”, es va dur a terme a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell, el dissabte 16 de setembre, organitzada per la Ruta Pompeu Fabra i el Departament de Cultura de la Generalitat i hi van participar diversos investigadors i coneixedors dels textos medievals: els Drs. Jesús Alturo i Tània Alaix, l’actual Consellera general d’Andorra i Arxivera, Susanna Vela; l’especialista Joan-Anton Rabella, l’Arxiver Diocesà Mn. Benigne Marquès, i l’historiador Carles Gascón. El dia abans ja es va celebrar un acte a Organyà.

Cebrià Baraut 5
Mons. Joan-Enric Vives va glossar en les seves paraules la figura del P. Cebrià Baraut / Bisbat d'Urgell

A l’acte d’inauguració oficial, el dia 16 de setembre, hi van assistir l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives; un dels seus renebots, en representació de la família, Marc Albet; el Delegat territorial dels Serveis Terriorials de Cultura de la Generalitat, Albert Turull; els alcaldes de Cabó, Organyà i la Seu d’Urgell, Xavier Bullich, Celestí Vila i Joan Barrera; la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, i els representants de l’organització, David Paloma i Mònica Montserrat; a més de la vicepresidenta de l’Associació Amics de la Vall de Caboet, Mercè Casanova, i un nombrós públic interessat que va omplir la sala.

Cebrià Baraut 2
Els doctors Jesús Alturo i Tània Alaix van intervenir a la Jornada / Bisbat d'Urgell


Mons. Joan-Enric Vives va glossar en les seves paraules la figura del P. Cebrià Baraut, recordant que -com a curiositat- precisament aquell dia se celebrava l’onomàstica de Sant Cebrià de Cartago, i el monjo de Montserrat ho hauria celebrat d’una manera sòbria, com estableix la regla del Monestir de Montserrat, on ell havia estat vinculat des dels 10 anys, assenyalant que era un gran home savi i preparat, que va saber viure humilment, curós i entregat en la seva tasca d’investigació després dels seus estudis a Montserrat, Alemanya i Roma. Va posar en relleu la ingent tasca de recerca, en la qual fou acompanyat en el darrer tram de la seva vida per Mn. Benigne Marquès, actual Arxiver del Bisbat d’Urgell.

Cebrià Baraut 4
Mn. Benigne Marquès mostrant l’Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell / Bisbat d'Urgell

Després de la projecció d’un petit documental sobre la vida i el perfil del P. Cebrià, produït per l’Associació Amics de la Vall de Caboet el 2017, en el centenari del seu naixement, s’inicià el torn de ponències encapçalat per Susanna Vela, que féu una completa exposició de l’obra de Cebrià Baraut sobre la documentació del Bisbat d’Urgell i d’Andorra. Jesús Alturo i Tània Alaix van parlar de “El paper dels sostdiaca Ramon de Cabó i altres singularitats entorn dels textos medievals del bisbat d’Urgell”; Joan Anton Rabella sobre “Els primers textos de la llengua catalana, el seu estat actual, les darreres notícies i descobertes”, i finalment i després de dinar, Mn. Benigne Marquès els ensenyà l’Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell, i després desgranà “La història dels arxius del bisbat d’Urgell”, i posteriorment va tenir lloc una Taula rodona dels participants.  La jornada va gaudir d’unes actuacions d’un quartet de veus i finalment un breu concert amb peces de música antiga i renaixentista.

Cebrià Baraut 6
L'historiador Carles Gascón va intervenir a les jornades d'homenatge a Cebrià Baraut a Organyà. / @AjOrganya 

x