LLIBRES

L'escriptor pirinenc Albert Villaró torna amb la seva primera novel·la per a joves

Aquest dimecres arriba a les llibreries ‘Tercer origen’, una història ambientada a Llobarca, el territori de ficció on fa vint anys Villaró hi va ubicar Obaga
Albert Villaró manual Digestt Consell General
photo_camera Albert Villaró durant un acte al Consell General d'Andorra / @ConsellGeneral

Aquest dimecres arriba a les llibreries Tercer origen, d'Albert Villaró, una història ambientada a Llobarca, el territori de ficció on fa vint anys hi va ubicar Obaga. Editada per Estrella Polar (Grup 62) dins la col·lecció l'illa del temps, Tercer origen és la primera novel·la per a joves de l'escriptor pirinenc i un homenatge al clàssic de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del segon origen.

Sinopsi

La Irene és una noia de Sabadell que està a punt de començar l’institut quan els seus pares li anuncien que deixen la ciutat per anar a viure a Llobarca, un petitíssim poble del Pirineu. La Irene està molt contrariada, però no hi ha res a fer. A Llobarca només hi viuen vuitanta persones, amb cases de pedra, vaques i prats, i a ella li sembla un horror. Però al cap de poc temps de mudar-se esclata una terrible pendèmia mortífera i tothom intenta escapar de les grans ciutats. Llobarca queda totalment aïllada i per aquest motiu se salva. La vida al petit poble li reservarà moltes sorpreses, amb la promesa d’una nova vida al final.

Un homenatge modern al clàssic de Pedrolo, Mecanoscrit del segon origen, al qual fa referència de manera divertida, com també es remet a la seva anterior novel·la Obaga, ambientada al poble inventat de Llobarca. Una reflexió molt interessant sobre el món que ens envolta vist des de la perspectiva d’una preadolescent de dotze anys.

Albert Villaró manual Digestt Consell General
Albert Villaró durant un acte al Consell General d'Andorra / @ConsellGeneral

L'autor

Albert Villaró i Boix (andorrà nascut a la Seu d'Urgell el 1964) és historiador de (de)formació i ha construït, llibre rere llibre, un inclassificable i polièdric corpus novel·lístic. La seva primera obra, La selva moral (1993), era una galeria de retrats de gent de muntanya, a meitat de camí entre la descripció costumista, l’humor absurd i la falsa erudició. Les seves primeres novel·les, Les ànimes sordes i, sobretot, Obaga, són una paròdia dels estereotips de la novel·la negra, traslladats a uns ambients rurals que són presentats de vegades amb una sornegueria que frega el sarcasme. Després s’ha centrat en les ficcions a l’Andorra contemporània, amb la creació del personatge d’Andreu Boix, oficial del Cos de Policia (Blau de Prússia —Premi Carlemany—, L’escala del dolorLa bíblia andorrana —Premi Prudenci Bertrana—), i altres novel·les de plantejaments més diversos (L’any dels francsLa primera pràctica), que tenen com a denominador comú una reeleboració fantasiosa del passat, com es veu encara més en les ucronies Els ambaixadors (Premi Josep Pla 2014) i El Sindicat de l’Oblit (2018). La seva darrera novel·la és la novel·la històrica La Companyia Nòrdica (2020).

El 2024 publica Tercer origen, la seva primera novel·la per a joves i un homenatge al clàssic de Manuel de Pedrolo Mecanoscrit del segon origen.