Opinió

L'escandalosa pujada en la factura de la llum

S'ha demostrat que els canvis de tarifes del preu de l'electricitat fets per part del govern espanyol han suposat de mitjana un increment 8 euros per tots els usuaris, quan aquest servei pel fet de ser bàsic, hauria de ser gratuït i universal. Considero que la principal solució és apostar per energies renovables, com la solar i l'eòlica.

La principal solució és apostar per energies renovables, com la solar i l'eòlica

Aquí entrem en controvèrsia, on ubicar aquest enginy. Muntanya o ciutat? No estem d'acord en què només es col·loquin plaques fotovoltaiques i molinets de vent al Pirineu o a les Terres de l'Ebre, com s'està fent ara, ja que el sol i el vent són per igual a tot el territori. La gent del Pirineu estem tips de destrosses del paisatge i especulació.

La gent del Pirineu estem tips de destrosses del paisatge i especulació

Per sort hi ha altres solucions, com la que han impulsat al municipi de Sant Pere de Torelló. A través d'una inversió econòmica han municipalitzat el servei del consum elèctric, així des de l'ajuntament poden fixar una taxa més justa i eficient. Alhora s'ha creat l'associació de municipis per l'energia pública, AMEP, que consta ja amb 74 municipis inscrits i té com a objectius, difondre la titularitat de la propietat, la gestió de les xarxes de distribució elèctrica i impulsar la transició cap a un model just, democràtic i sostenible.

Cal recordar que la factura de la llum no es veu encarida pel consum que en fem, sinó pel transport, la distribució i la comercialització.

Cal recordar que la factura de la llum no es veu encarida pel consum que en fem, sinó pel transport, la distribució i la comercialització. Hem de vigilar sempre fer ús en horari econòmic i això limita, fent-nos esclaus d'uns horaris imposats pels oligopolis energètics i una llei que determina els preus, injusta i capitalista. Si mirem un plànol de l'energia a l'estat espanyol, veurem quins oligopolis controlen cada zona, amb la diferència d'Euskalerria que funciona de manera diferent. Com també passa en l'organització sindical.

Xavier Munt Santacruz 

Delegat de la Intersindical a l´Alt Uregll