Opinió

Ciutat bruta o ciutadans incívics?

Comencem un any nou i sempre ens fiquem propòsits i reptes per l’any que iniciem.

Jo crec que com tothom també em marco objectius per quan iniciem un any nou, encara que intento que no siguin molt desproporcionats per no tenir desenganys a l’acabar l’any.

Això ho dic perquè durant  l’any passat vaig mirar i seguir una mica la meva ciutat per descobrir si teníem una ciutat neta o bruta,  i aquesta és una pregunta que deixo a l’aire.

Un cop recorreguts molts quilòmetres pels carrers de La Seu d’Urgell,  he vist que hi ha un gran incivisme, sobretot a les  nostres places i al nostre estimat Passeig amb el tema que ens ocupa de les deixalles. A les tardes, les places s’emplenen com és lògic de nens i nenes amb les seves famílies per jugar i gaudir dels espais lliures que ens ofereix la nostra ciutat, però lamentablement és aquí quan veig un gran incivisme tan per part dels pares com dels fills que berenen. Veig que el més pràctic és fer un cigarret  i tirar les burilles, els embolcalls de plàstic, restes d pipes, ampolles,  xiclets... al terra.

Per altra banda, també he observat, sobretot als contenidors de paper, que sí que dipositem el cartró als contenidors però llancem les caixes senceres, i això comporta fer-ne un mal ús ja que s’omple ràpidament i després quan passegem ens trobem els carrers col·lapsats amb caixes de cartró. Tant d’esforç suposa trencar-les i posar-les bé dins del contenidor?

En referència als contenidors de plàstic que estan enterrats, veig que hi ha un problema que caldria millorar, perquè a l’introduir bosses industrials es queden col·lapsats, aquest fet provoca que la gent hagi de deixar la bossa al carrer. La resposta més coherent vers aquesta situació, seria tirar les bosses al contenidor adient. Considero que cal buscar una solució més amena pel benefici de tots i totes.

Un altra cosa que he observat, concretament al casc antic de la ciutat, és que alguns ciutadans que resideixen en aquesta zona, a part de no reciclar, es deixen les bosses a les papereres dels carrers i no les porten als contenidors.

Aquest any la Mancomunitat d’Escombraries ha fet la campanya de matèria orgànica  amb un augment espectacular de recollida i amb un estalvi de 14.934 euros els quals s’han destinat a productes de primera necessitat pel banc d’aliments del nostre poble. Fixeu-vos en les dades quan tan sols reciclem un 51%... Imagineu-vos si féssim les  coses bé l’estalvi que tindríem a la nostra butxaca! Tan sols per curiositat, si aconseguíssim augmentar del 51% al 60% del reciclatge de matèria orgànica hi hauria un estalvi de 35.000 euros!

Un altre del problemes que considero que és greu i seriós, són els excrements del gossos ja que hi ha una gran quantitat de gent que no retira les femtes quan el gos ha fet les seves necessitats (tampoc costaria gaire que quan els gossos orinin, el propietari dugués una ampolla d’aigua i quan el gos hagués fet les seves necessitats n’hi tirés una mica). Des del meu punt de vista, seria necessària una ferma ordenança que s’apliqués als propietaris dels gossos.

Quan surts de l’entorn urbà i vas a caminar cap al camí d’Alàs o qualsevol altre camí (Arfà, Bastida, Llirt, Parc dels Enamorats, Castellciutat, etc) encara ens trobem amb gent que va llençant els mocadors de paper, l’embolcall del caramel i alguna que altra  ampolla de plàstic. Tant difícil és guardar-ho a la butxaca i quan arribis al poble tirar-ho al contenidor que toca o llançar-ho a una paperera?

Si quan  sortim a passejar tinguéssim la costum d’agafar una bossa de casa i recollir les restes de residus sòlids que trobem, en poc temps assoliríem un entorn net de plàstics i restes sòlides. Cal remarcar també, la gran millora pel que fa a reciclatge de les runes.

Bé, són reflexions amb les quals no vull ofendre ni ser mestre de res ni de ningú, però penso que són petits canvis que podem fer i que la nostra ciutat ens ho agrairà.

ELS PETITS CANVIS SÓN PODEROSOS!

Tingueu un bon any i pensem que entre tots podem fer una ciutat millor!

Toni Olm