Fer un treball de recerca dona la possibilitat de conèixer i aprofundir en un tema d’interès personal. En el meu cas, he investigat sobre un dels problemes més importants actualment, el canvi climàtic, intentant demostrar que és una evidència que també ens afecta a la Seu d’Urgell i per extensió, al Pirineu català.
Per la part pràctica del treball s’ha fet un estudi de les dades climàtiques proporcionades pel Servei meteorològic de Catalunya, en un interval de deu anys (gener 2010- gener 2020), recollides en l’estació meteorològica de Bellestar. Aquestes dades que donen informació sobre la temperatura diària, la precipitació i altres variables han servit per a poder fer una comparativa entre el clima del passat i el del present: la temperatura augmenta.
Concretament, s’ha observat mitjançant l’estudi de les temperatures mitjanes diàries un augment de 0,95 °C cada 9 anys, el que es podria aproximar a una mica més de 1 °C en el darrer decenni.
En la precipitació s’observa un fet curiós. Tot i que no s’ha vist un augment en la precipitació tan significatiu com en la temperatura, les precipitacions creixen aproximadament 0,34 mm per m2 en els últims nou anys. Que augmenti la precipitació no és un fet preocupant, el problema és que tot i que en mitjana augmenta la precipitació, sembla que el nombre de dies que plou o neva disminueix.
A més, una major temperatura afecta la precipitació negativament, ja que no serveix de res que nevi en més quantitat si les elevades temperatures fan que la neu es desfaci més ràpidament i que no se’n pugui fer l’ús que el Pirineu necessita.
Tot i que es tracta de l’anàlisi de dades de només els darrers 10 anys, la tendència és clara. D’acord amb els estudis a Catalunya de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, el canvi climàtic i l’escalfament global són evidents. Caldrà reduir-ne les causes ja que els efectes que provocaran tindran greus repercussions en els ecosistemes del Pirineu i d’arreu del món.
En el treball també he parlat d’un fet cabdal pel Pirineu Català a nivell polític i esportiu pel 2030: tindrem prou neu pels Jocs Olímpics?
Sònia Garcia Saiz
2 BTX INS Joan Brudieu