Opinió

La Seu d’Urgell, 2025.

Em plau adreçar-me a tu per fer-te avinent el projecte Compromís X La Seu per als proper anys: La Seu del 2025.

Em plau adreçar-me a tu per fer-te avinent el projecte de Compromís X La Seu per als propers anys: La Seu del 2025. S’hauria realitzat el meu somni i el de molts si, entre tots, aconseguíssim:
1 – Una Seu que sigui un referent turístic gràcies al reconeixent de la Catedral com a Patrimoni de la Humanitat i a una millor promoció dels Parcs Naturals que tenim al nostre entorn.
2 – Una Seu referent a Catalunya en Cicles Formatius, que disposi de centenars d’estudiants d'arreu, en el nou Parc científic i del Coneixement de la Ciutadella.
3 –  Una Seu on el sector agroalimentari estigui encara més consolidat i hagi guanyat més prestigi. A més del formatge i la mantega, també ser reconeguts pels embotits, la carn de vedella i tot el ric mosaic d'artesans (de la mel, del formatge, de les melmelades, dels iogurts...).
4 –  Una Seu on la fibra òptica sigui una realitat i, per tant, puguem competir amb igualtat de condicions amb les empreses més urbanes. Internet és un món molt gran per a explotar des d’indrets allunyats  per a crear riquesa. 
5 –  Una Seu on el sector comercial hagi remuntat i sigui referent obligat per a tots els que hi vivim i també per als turistes que ens visitin. Una Seu que sigui destí turístic i de convencions empresarials, on el sector hoteler hagi guanyat competitivitat i modernitat. 
6 – Una Seu que hagi sabut respectar el seu entorn natural i potenciar l'aprofitament dels seus recursos amb una Planta Central de Biomassa que doni servei a equipaments públics i privats.
7 – Una Seu que hagi sabut fer valer les relacions històriques amb el Principat d'Andorra, per tal d'obtenir un millor estatus de fronterer per a les persones que vulguin treballar-hi. I, al mateix temps, que hagi trobat la complementarietat per tal d'aprofitar sinèrgies a partir de la nova situació  d’obertura econòmica del Principat i els seus compromisos internacionals des del punt de vista fiscal.
8 – Una Seu que disposi d'un Hospital renovat i consolidat on s'hagin recuperat especialitats i llits, avui tancats. Una Seu que ofereixi una Residència per a la gent gran, de qualitat i amb capacitat suficient per a atendre la demanda de la nostra comarca.
9 –  Una Seu amb més de 100 pisos de lloguer per a joves i famílies amb pocs recursos, gestionats per l'Ajuntament i la Generalitat.
10 –  Una Seu més neta i amb un espai públic més cuidat, on els serveis estiguin a l'alçada dels impostos que paguem. Una Seu amb un Ajuntament que tracti tothom igual i amb un urbanisme de qualitat que ajudi a mantenir la nostra identitat. 
Una Seu referent al Pirineu que hagi recuperat funcions de capitalitat i, per tant, un dinamisme que possibiliti augmentar la població fins a prop dels 15.000 habitants. Una Seu més ben comunicada, amb la carretera de Coll de Nargó a   La Seu reformada i ja construït el túnel del Forat dels Tres Ponts; on la N-260 -Eix Pirinenc- sigui una realitat renovada i l’aeroport estigui en ple funcionament.
En definitiva, una Seu amb més activitat econòmica, amb més gent i amb ganes de continuar sent la principal ciutat del Pirineu, pel seu dinamisme i la seva capacitat de crear. Una Seu on dos vectors guiïn l'acció dels governs municipals:  a) Coneixement (educació i cultura) i b) Sostenibilitat i respecte a la natura (responsabilitat envers les generacions futures). Una Seu cohesionada socialment, més innovadora i més cívica.
I tot això, per a què? Per a oferir més oportunitats als nostres joves. Per a consolidar una Seu amb un futur millor.
M'agradaria que els urgellencs i les urgellenques féssim una reflexió conjunta sobre aquestes matèries tan importants aquestes properes setmanes. Estic a la teva disposició per si vols fer-me arribar els teus suggeriments. Moltes gràcies!