Opinió

90 anys del Parlament de Catalunya

Fa pocs dies es va celebrar una sessió solemne al Parlament de Catalunya per commemorar els 90 anys dels inicis de la cambra catalana, el 6 de desembre del 1932.

Una sessió que va comptar amb la presència del conjunt de diputats i diputades actuals, així com, d’exdiputats/des i expresidents/es del Parlament i la Generalitat i que va comptar amb intervencions dels diferents grups Parlamentaris i el President de la Generalitat.

Un Parlament que, al 1932, va començar a caminar amb el discurs de Francesc Macià com a President de la Generalitat i Lluís Companys, com a President de la Mesa del Parlament.

Aquesta commemoració va servir per fer un repàs a les etapes convulses, amb les dictadures de Primo de Rivera primer, i la Franquista després, que varen abolir les institucions catalanes i els drets dels ciutadans.

Aquesta commemoració va servir per fer un repàs a les etapes convulses, amb les dictadures de Primo de Rivera primer, i la Franquista després, que varen abolir les institucions catalanes i els drets dels ciutadans. Però durant aquestes efemèrides també és obligat donar a conèixer, respectar i defensar la democràcia, els drets i llibertats i les institucions que ho han de fer possible.

En primer lloc, caldria agrair la feina, dedicació i sacrificis de les persones que han fet possible el bon funcionament del Parlament de Catalunya durant tots aquests anys. Sobretot, en els moments de majors dificultats.  

També és un bon moment per fer autocrítica sobre aquells temes que no hem sabut gestionar prou bé i que no ens ha permès avançar i progressar tal i com hauríem volgut tots plegats. El millor servei que podem fer a les nostres institucions és posar en valor la política i la democràcia, així com, fer arribar la política útil a tots els ciutadans i ciutadanes de tots els racons de Catalunya.

caldria agrair la feina, dedicació i sacrificis de les persones que han fet possible el bon funcionament del Parlament de Catalunya durant tots aquests anys. Sobretot, en els moments de majors dificultats.  

D’altra banda, també és un bon moment per mirar al futur i posar les bases per fer del nostre Parlament de Catalunya, i el conjunt de les institucions públiques, un bon exemple d’espai de debat d’idees, de respecte i de lideratge pel progrés social i econòmic del país.

En un món amb canvis accelerats; amb la globalització, la pandèmia, la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica, l’augment de preus, el canvi climàtic o les economies emergents, entre d’altres, ens cal sumar esforços per donar respostes adequades a nivell català, espanyol i europeu.

Caldria doncs, de cara al futur, fugir dels enfrontaments, les desqualificacions i els interessos partidistes en l’activitat parlamentària per tal d’avançar cap a la política útil, que resol els problemes actuals i planteja correctament els reptes de futur.

Caldria doncs, de cara al futur, fugir dels enfrontaments, les desqualificacions i els interessos partidistes en l’activitat parlamentària per tal d’avançar cap a la política útil, que resol els problemes actuals i planteja correctament els reptes de futur.

En aquesta línia, el Partit dels Socialistes de Catalunya contribuirà ara i sempre a cultivar aquest espai de debat i reflexió al Parlament de Catalunya, i arreu on tingui responsabilitats, per evitar que els populismes o extremismes els acabin dinamitant.

En aquesta línia, voldria acabar aquest escrit amb unes paraules pronunciades pel President Tarradellas, una persona valenta i reflexiva, que deia que “Catalunya s'ha de posar a treballar més que mai per ser ben forta i ben pròspera, i servir d'exemple per als altres pobles d'Espanya”. Així doncs, treballem per servir d’exemple, primer a tots els catalans i catalanes, i després per recuperar el respecte i admiració de la resta de pobles d’Espanya, d’Europa i del món.

Òscar Ordeig i Molist

Diputat del PSC per les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya.