Opinió

La Seu Medieval, un projecte que necessitàvem

L’aposta que ha fet la Seu d’Urgell per tal de crear una oferta de turisme cultural aprofitant el passat històric de la ciutat és d’aquelles iniciatives que cal aplaudir. De fet, és un projecte que necessitàvem. La Seu és una d’aquelles ciutats plenes d’història que conserven un ric patrimoni del seu passat, especialment d’època medieval, un període del qual altres indrets potser no poden presumir tant. Amb tot, més enllà d’aquell cartell al voral de la carretera que anuncia l’única catedral romànica de Catalunya, fins fa poc hi havia ben poques propostes que tinguessin per objectiu fer del patrimoni de la ciutat un atractiu turístic. Podem dir que per fi ha començat a materialitzar-se un projecte que, a parer meu, pot tenir molt de recorregut si es gestiona adequadament.

Per aquell que no ho conegui, el projecte presenta tres rutes degudament senyalitzades amb codis QR, aquells que poden ser llegits des de qualsevol smartphone o tauleta. Les tres rutes, una pel centre històric, una altra per la ciutat nova i una tercera per Castellciutat, ens permeten conèixer la història de la Seu a través del seu patrimoni. A més, el projecte compta amb vídeos i recreacions virtuals molt ben treballats que donen a tot aquell que ho vulgui conèixer les claus sobre la història de la ciutat i del seu territori. En aquest sentit, l’aposta pel suport digital és un encert (vídeos al Youtube, presència a les xarxes socials) perquè respon a la realitat actual i permet accedir a tot el contingut des d’on es vulgui i quan es vulgui.   

El projecte de la Seu Medieval, la candidatura de la Seu – Andorra – Foix per aconseguir declarar la catedral d’Urgell patrimoni de la Humanitat i la voluntat de crear una beca d’estudis històrics sobre el passat de la Seu, demostren el compromís de l’actual consistori i de l’alcalde Batalla amb el patrimoni, la història i la divulgació de la mateixa. És cert que encara queda camí per recórrer, però si la política rema en el mateix sentit que la cultura, es poden aconseguir moltes coses profitoses per tothom. En aquest sentit, penso que la tasca de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell ha ajudat molt més del que pot semblar a primer cop d’ull. El IECAU ha estat capaç de capitalitzar l’embranzida de molts historiadors que estan fent molt bons estudis sobre el territori urgellenc i que han demostrat que encara queda molt per fer a nivell de recerca i de divulgació històrica. Membres de l’Institut han participat directament en el projecte de la Seu Medieval i la seva tasca de conscienciació i de demostrar la importància i l’interès històric del territori ha estat clau pels resultats que podem començar a percebre.

Crec que un dels principals reptes de futur del Pirineu és l’aposta pel turisme cultural. És evident que en números absoluts els rèdits d’aquest turisme poden ser inferiors als del turisme vinculat a la neu i a l’esquí. La diferència, però, és que el turisme cultural és molt més sostenible, treu el millor del territori i beneficia més a la gent del mateix territori. L’exemple de la Seu Medieval és evident en aquest sentit. Tots els visitants que vinguin a conèixer el passat de la ciutat acabaran menjant a la Seu, comprant a la Seu i potser dormint a la Seu. En canvi, els esquiadors que fan això segurament són menys. Al mateix temps, qui se’n beneficia directament són els restauradors o els botiguers de la Seu i les seves famílies. Amb això no vull dir que haguem de canviar d’un dia per l’altre el model turístic actual, seria una bogeria impossible, i més en l’stato quo en què ens trobem. Cal, tanmateix, que busquem models més sostenibles i adequats al territori i penso que això passa per l’oferta cultural, però és imprescindible que siguin les administracions locals les que hi apostin, com s’ha fet en el cas de la Seu Medieval. És per això, i per la importància que té donar un primer pas en qualsevol camí, que crec que la Seu Medieval era un projecte que necessitàvem.

Oliver Vergés Pons​

Si voleu conèixer la Seu Medieval trobareu tota la informació a: http://laseumedieval.com/