Opinió

Les tradicions a La Seu d'Urgell

Els passats 17 i 20 de gener es van celebrar les festes de Sant Antoni Abat i de Sant Sebastià, respectivament. Aquestes celebracions constitueixen dues de les tradicions més arrelades de la nostra ciutat, la Seu d’Urgell.

La festivitat Sant Antoni Abat és la festa per excel•lència dels pagesos, carnissers i cansaladers. La festa es troba emmarcada dins la setmana dels barbuts que és considerada la més freda de l'hivern, encara que aquest any l’hivern està essent molt relatiu. Els "barbuts" són Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni, abats.

Comença la festa amb la missa a la Catedral de Santa Maria i la repartició dels panets de Sant Antoni, i continua amb la benedicció dels animals a la porta de la catedral. Tot seguit, i ja al Passeig, es fa la Pujada al Pal: els participants escalen fins a dalt d'un pal ensabonat per aconseguir, fins fa un parell d’anys, un gall que hi ha al capdamunt dins d’un cabàs. En l’actualitat ja no hi ha cap gall viu, sinó que s’entrega pollastre envasat. També es duen a terme els Tres Tombs, que consisteix a donar tres voltes amb els cavalls i altres animals de feina, en una direcció especial: el sentit contrari de les agulles del rellotge. Els Tres Tombs estan presidits pels tres “banderers”: el nou banderer que llueix el pendó de la Confraria, el banderer sortint i el banderer proposat.
Per últim, es realitza la tradicional calderada d’escudella: se’n reparteixen uns 3.000 plats amb uns 800 quilos d'ingredients, entre verdures, llegums i carn de porc i de vedella.

D’altra banda, la festa de Sant Sebastià està organitzada per la Germandat de Sant Sebastià. La Germandat es va fundar entre els anys 1854 i 1855 amb el nom d’”Associació de Socors Mutu de Sant Sebastià” i es va crear arrel de la passa de còlera que va patir la nostra ciutat de la Seu d’Urgell l’any 1854. Actualment té uns 750 socis.

La festa comença el dia abans, el 19 de gener a la nit,  amb el pregó, que aquest any ha estat encarregat a la Sonia Lanau, directora de l’Escola Municipal de Música de La Seu. Després, la torrada de pa amb allioli de codony, anomenat popularment  “l’afartapobres”. Val a dir que la primera dona que va ser pregonera en aquesta associació formada exclusivament per homes, va ser l’Anna Martí, tinent d’alcalde de cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, en el 150è aniversari de la Germandat.

El dia següent, es celebra la missa en honor a Sant Sebastià a la Catedral de Santa Maria, l’assemblea de la Germandat, el dinar i, al vespre, el concert.

La Germandat de Sant Sebastià també és organitzadora de moltes altres activitats que donen vida a la nostra ciutat com l’Estudiantina, que aporta un crítica àcida de l’actualitat política i social; la processó de Setmana Santa i les Caramelles, entre altres.

Aquest any també s’ha fet un homenatge especial a mossèn Xavier Parés, per la seva implicació en la ciutat més enllà de la seva tasca com a mossèn, per a qui la Germandat demana que se’l nomeni “fill adoptiu” de la Seu d’Urgell. Aprofito per dir que aquesta iniciativa és positiva, ja què parlem d’una persona que ha estat molts anys a la nostra ciutat, implicat en el dia a dia com a rector de la parròquia de Sant Ot, així com en moltes altres activitats, la qual cosa el fan mereixedor d’aquesta distinció.

Més enllà del “folklore” de les festes que abans he descrit, i que es realitzen des de fa molts i molts anys, s’ha de tenir en compte què signifiquen aquestes festes per a La Seu.

Què signifiquen aquestes festes? Molt senzill, les festes volen dir TRADICIÓ. Es coneix com a tradició el conjunt d’expressions culturals o pràctiques comunitàries que són típiques d'una comunitat, poble o ciutat i que es mantenen com a "llegat" a través del temps, a partir de la continuïtat de la seva pràctica de generació en generació.
Però les tradicions són quelcom més que aquestes “pràctiques comunitàries”. Les tradicions són il•lusió, sentiment, cultura i, molt important, orgull de poble.

Les tradicions aporten un altre vessant a La Seu que és el dinamisme. Sense aquestes festes la nostra ciutat estaria més buida. I aquest dinamisme és molt d’agrair, tant a la Confraria de Sant Antoni com a la Germandat de Sant Sebastià. Ambdues associacions són portades amb l’esforç de tots aquells socis i confrares que hi volen participar d’una forma, el que més meritori, totalment altruista.

Hem d’aprofitar la nostra herència cultural, ja que els nostres costums i tradicions són llaços que estrenyen les relacions de la nostra comunitat, li donen identitat i, sobretot, faciliten la projecció d’un futur en comú. No es pot construir el futur sense conèixer el nostre passat.

Per molts anys!

Joan Barrera i Aranda
Regidor de Compromís X La Seu i conseller comarcal de l’Alt Urgell