Però la prudència ha de mirar-se des de totes les òptiques, també des dels restauradors, hotelers, botiguers... que es guanyen el “ jornal” amb la temporada de neu, aquests també compten i en el nostre territori, l’Alt Pirineu i Aran, compten molt perquè una de les fonts més importants de la nostra economia és el turisme de neu. I d’això és del que vull parlar, de la neu!
La neu és una font de riquesa pels pirinencs i per això quan sentim que ha de nevar ens n’alegrem profundament, i més quan portes una temporada de poca neu sabent que cada cop costa més allargar-la. A banda de ser una font de riquesa econòmica també és important que nevi per la població sencera, ja que és una reserva d’aigua important per encarar un bon estiu, per tant, benvinguda sigui la neu!
Aquest passat cap de setmana s’ha alarmat a la població, en la meva opinió exageradament , per un temporal de neu que ha tingut les incidències típiques i normals de que caigui neu en cotes baixes.
Entenc que el Servei Meteorològic de Catalunya hagi d’informar de la previsió del temporal i que el Govern de la Generalitat, en concret la Conselleria d’Interior, realitzi el protocol establert per aquests casos. Ara bé, d’aquí a passar-nos una setmana sencera alarmant a la població a través dels mitjans de comunicació públics, TV3 i Catalunya Ràdio, sobre la gran nevada i fent que tothom es quedi a casa no crec que sigui el més adequat, perquè amb aquest alarmisme desbocat s’està provocant grans pèrdues econòmiques.
Si molts cops diem i ens creiem que som un país de primera doncs demostrem-ho. Som un país on tenim un temps variable, i tenim de tot vent, neu, sol, aigua... i per això hem de buscar l’equilibri entre la responsabilitat governamental per protegir als seus conciutadans amb la prudència de no crear alarmisme en quan no n’hi ha.
Per això apel·lo a la conscienciació i responsabilitat de la nostra població informant-los del que cal vigilar si es surt de casa quan neva i per altra banda, tenir unes màquines llevaneus preparades per mantenir les carreteres en condicions, que en el cas de les zones de muntanya ja les tenim i per tant, no hi ha d’haver-hi col·lapses de cap mena.
Per fer una nova República Catalana on hi puguem conviure tots en harmonia serà necessari replantejar-se aquest tema, cal ser prudent? Sí però veient totes les òptiques.
Francesc Viaplana i Manresa
President de la Federació Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran