Opinió

Com ens afecta psicològicament la crisi?

La paraula “crisi econòmica” en el nivell emocional està connectada amb la paraula “stressor”.

La paraula “crisi econòmica” en el nivell emocional està connectada amb la paraula “stressor”. Normalment associem estrès amb alguna cosa negativa, però la veritat és que l’estrès és només una resposta adaptativa que el nostre cos desencadena a situacions que requereixen un esforç extra de nosaltres mateixos. Aquesta resposta esdevé perjudicial quan l’estrès s’allarga en el temps i en determinades circumstàncies.

Malauradament, la crisi s’allarga en el temps i l’estrès que comporta no fa cap bé al nostre cos. I és que, d’una manera o d’una altra, tots estem estressats per la crisi: tenim por de no trobar feina, por de perdre-la, por de la competència, por per poder pagar els deutes, el menjar, la llum... Quan el stressors es perllonguen en el temps el cos s’exhaureix progressivament i això pot generar cicatrius biològiques i problemes de salut física i mental afectant, també, a les nostres relacions socials.

Per afrontar aquests fets la paraula clau és “resiliència”: la capacitat de la persona per fer front a situacions difícils i superar-los. Persones més resistents són més capaços d’afrontar la crisi, trobar solucions a possibles problemes, etc. Per saber quina és la nostra capacitat per fer front a les conseqüències de la crisi és fonamental conèixer i valorar els següents aspectes.

-Decisions equivocades precipitades per la por.
-Implicació en el treball.
-Estalvi exagerat, “per si de cas”.
-Excessiva competitivitat a la feina.
-Trastorns emocionals.
-Ansietat, depressió o abús de substàncies.
-Impotència envers fets que no podem alterar: aquest fet pot provocar tristesa o depressió.
-Desànim i apatia: en molts casos resulten de la frustració d’impulsar alternatives que no han tingut èxit.
-Irritabilitat i problemes personals associats (família, parelles, amics, etc).

En aquest sentit, el perfil de les persones que afronten pitjor crisi acostuma a ser el següent:
Tenen una baixa capacitat per fer front a situacions difícils o traumàtiques (baixa resistència). Poc suport social quan ho necessiten. Han patit alteracions emocionals anteriors i factors d’estrès (separació, malalties, etc).

Però, hem de pensar que sempre hi ha solucions per resoldre tots aquests problemes: és hora de reinventar-se, no serveix de res recrear-se en les coses que estan malament, cal ser prudents i mantenir l’optimisme.