Opinió

Addiccions en l'etapa de l'adolescència

Internet és un gran suport per als nostres adolescents o joves. Els permet estar en relació amb els seus amics i contactes. Pot servir d'ajuda a l'hora de buscar algunes fonts per als seus estudis. Però el problema arriba quan l'adolescent elimina les relacions tradicionals, no surt de casa i es passa llargues hores cada dia a Internet o amb el mòbil.

Qualsevol addicció pot empitjorar si no es tracta a temps i fins i tot desenvolupar altres addiccions.

Per exemple, el consum de cocaïna, cànnabis i altres drogues pot arribar quan el jove comença a sentir-se sol o no es relaciona a nivell social, no desenvolupa correctament la seva autoestima i fa dependre gairebé tota la seva vida de l'ordinador o el mòbil.

Creus que el teu fill/a té addiccions que perjudiquen el seu creixement? Què és l'addicció a Internet i al mòbil?

L'addicció a Internet va començar a estendre a la dècada dels 90 i es pot definir com una dependència excessiva i poc saludable a Internet. L'ús indiscriminat d'Internet i xarxes socials fa que alguns adolescents ja no sàpiguen què fer amb les seves vides si no estan davant les seves pantalles. Facebook, Tuenti, Twitter i altres xarxes els fan dependents i eviten que desenvolupin relacions de forma tradicional.

Símptomes d'addicció a l'adolescència

L'addicció a Internet i al mòbil es mostra de la següent manera. Et sona algun d'aquests símptomes?

- El teu fill adolescent perd el sentit del temps. Ja no té horaris, no es desperta aviat al matí, arriba tard a tot arreu ...

- No afronten les responsabilitats noves i típiques de la seva edat. És el moment en què ja han de pensar en la seva vocació i en dirigir-se cap als estudis que més els poden obrir portes. Les addiccions els fan irresponsables.

- El primer que fan en arribar a casa és encendre l'ordinador. No sembla que hi hagi més vida que l'ordinador. L'han convertit en protagonista de la seva vida.

- Se senten nerviosos si no utilitzen l'ordinador. De vegades, pot ser que l'hi hagis restringit. Segur que a començat a irritar.

- S'aïllen d'amics i familiars. Tot ho fan des de l'ordinador i sortir a jugar al billar o anar  una discoteca gairebé s'elimina per complet.

- En el cas de l'addicció a drogues, els joves abandonen les relacions o les canvien per aquells amics que comparteixen la seva destructiva afició. Tenen alts i baixos emocionals i mostren molt nerviosisme en el seu dia a dia.

Causes de l'addicció a Internet, mòbil, drogues, etc.

No és casualitat que un jove tingui addiccions. Normalment, pot haver causes com aquestes:

- Dificultats en les relacions socials. Acudeixen a les addiccions o drogues com a refugi.

- Timidesa. Es relacionen per Internet i pel mòbil. En aquesta privacitat, se senten segurs.

- Depressió. Amb Internet no es comprometen a sortir de la depressió i l'utilitzen com a via d'escapament.
Problemes a l'escola. Males notes i males relacions amb els seus companys fan que fora de l'escola i ja a casa, es converteixin en addictes a alguna cosa.

- Famílies disfuncionals. Han crescut al mig de problemes i pretenen solucionar amb amics per Internet.

Conseqüències de les addiccions:

- No sortir de casa o estar obsessionat amb alguna cosa, en aquest cas, Internet o el mòbil, té les seves conseqüències.

- Els nois i noies que són addictes rebaixen la seva qualitat de vida i s'estressen quan no se'ls permet utilitzar l'ordinador o el mòbil.

- Poden començar a tenir pensaments obsessius, depressió o perdre el control dels seus estats d'ànim.
Els efectes negatius de les drogues també són clars.

- L'estructura del cervell canvia.

- Efectes físics com atacs de cor, problemes de respiració, nàusees, vòmits, Dolor abdominal.

- Pèrdua de memòria que afecta més àrees de la seva vida.

- Trastorns psicològics com depressió, al·lucinacions, agressivitat...