IGUALTAT

Verge alerta que les violències masclistes "segueixen sent el principal problema de seguretat del país"

La Generalitat commemora el 8-M simulant un podcast de ràdio i llançant la campanya 'En els feminismes tot es començar'
47f8109f-1261-465a-8b10-f0711a8f49d3
photo_camera La consellera Tània Verge durant l'acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona / Jordi Bedmar

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha alertat que les violències masclistes "segueixen sent el principal problema de seguretat del país" i ha fet una crida a prendre consciència de les injustícies existents per assolir "la transformació feminista". Ho ha dit en l'acte institucional que la Generalitat ha celebrat per commemorar el Dia Internacional de la Dona, en què també ha participat el president Pere Aragonès. Amb un format que ha simulat un podcast de ràdio, la cita ha servit per presentar la campanya del Govern per aquest 8-M, una proposta amb música de Raffaella Carrà i el lema 'En els feminismes tot es començar', que posa de manifest totes les experiències quotidianes que conviden a revelar-se contra el patriarcat.

Tània Verge s’ha mostrat convençuda que la transformació feminista “no és una utopia” i ha dit que és possible sempre i quan s’impliquin tant les institucions com els moviments socials i ciutadans. La consellera ha lamentat que “les violències masclistes segueixen sent el principal problema de seguretat del país”. Ha criticat que “els mateixos que han fet burla del consentiment sexual es presentin ara com els defensors dels drets de les dones”, impulsant una reforma legislativa que “pot fer retrocedir cap un model judicial penal que assenyala la violència física per demostrar les violències sexuals”. Verge ha recordat que es tracta d’aquells que han intentat generar alarma social amb l’educació sexual, una eina “imprescindible per prevenir les violències”. Però també, ha dit la titular d'Igualtat i Feminismes,, són els mateixos “que amenacen amb fer retrocedir els drets sexuals i reproductius de les dones”, ha insistit.

En aquesta línia, ha considerat que les feministes tenen molts elements per estar “enfadades i esgotades”. Ha enumerat alguns exemples com la bretxa salarial, el fet que les tasques de cures sempre recaiguin sobre les dones, o les dificultats per a conciliar la vida familiar amb la laboral. “El patriarcat ens està condicionant la vida a nivells màxims”, ha afirmat Verge que ha valorat que “els feminismes són per a tothom”.

'En els feminismes tot es començar'

Precisament aquesta és una de les premisses de la campanya que la Generalitat ha llançat coincidint amb el 8-M i que s’ha presentat aquest dilluns en el decurs d’aquest acte. Amb música de Raffaela Carrà i el lema 'En els feminismes tot es començar', la proposta posa de manifest totes les experiències quotidianes que conviden a revelar-se contra el patriarcat. “És una reivindicació que compartim totes, perquè no naixem feministes, ens hi hem tornat”, ha explicat la consellera que ha dit que no importa en quin moment una persona decideixi sumar-se a aquesta lluita, sinó que el que és rellevant és que faci el pas per sumar-s’hi.

Crida a manifestar-se

Per la seva banda, el president Pere Aragonès ha fet una crida a la participació en la mobilització del 8 de març: “Hem de tornar a omplir els carrers convidant a tothom, però sobretot als que mai han assistit a aquesta mobilització”, ha apuntat el president que ha assegurat que és el moment de “reivindicar conjuntament un món amb llibertats, drets i igualtat d’oportunitats”. En aquest sentit, ha recordat que “els feminismes són la principal força transformadora que pot fer canviar el món” perquè des del seu punt de vista quan el feminisme qüestiona el patriarcat també posa en dubte “el model de repartiment del poder actual: el polític, l'econòmic, la càrrega de les cures o el treball”, ha indicat.

7c21c431-5138-4ae6-ace0-3f5991fbec2a
El president Pere Aragonès durant l'acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona / Jordi Bedmar

Aragonès ha posat en valor el compromís del Govern amb les polítiques feministes i ha manifestat que és imprescindible “fer emergir totes les veus”. Ha recordat que aquest executiu ha estat el primer en crear una conselleria específica d’Igualtat i Feminismes i ha apostat per incrementar aquesta complicitat “per atacar les arrels del masclisme i el patriarcat i retornar les decisions polítiques a la majoria”.

L’acte ha estat conduït per la periodista Andrea Gumes. També ha comptat amb la intervenció de l’activista i treballadora social vinculada al poble gitano, Tania Font, que ha demanat que es revisi la forma en què s’atenen les violències masclistes perquè les dones "no se senten prou acompanyades i protegides", ha alertat. Per la seva banda, l’activista iraniana Nilufar Alafar, ha parlat del moviment ‘Dona, vida i llibertat’ i de la repressió que es viu en aquest país islàmic després de la mort de Mahsa Amini. Ha demanat suport i difusió d’aquesta causa i ha remarcat que no es tracta d’anar “en contra del Hiyab o de l’Islam, sinó de poder escollir". Per últim, l’artista Glòria Ribera ha amenitzat l’acte amb les seva música i ha posat en valor la tasca de cantants de cobla com Conchita Piquer o Ramoneta Rovira.