ELECCIONS 14F

L'Alt Pirineu tindrà quatre diputats al Parlament de Catalunya

JUNTS ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu, seguida d'ERC i del PSC.
14F
photo_camera Els quatre representants pirinecs al Parlament de Catalunya/creativadisseny

Amb més del 90% dels vots escrutats (92,48%) el PSC i ERC encapçalen el recompte de la nit electoral d’aquest 14 de febrer amb 33 escons cadascun. Junts per Catalunya els segueix de prop amb 32 escons.Amb aquest resultat provisional, la candidatura socialista és la més votada amb 603.865 sufragis, el 23,12% del total. ERC se situa en el segon lloc amb 557.897, el 21,36%, i JxCat és la tercera força en nombre de vots 521.429, que suposen el 19,96%.

Resultats Parlament 14F

(Resultats de les eleccions del 14F @ccma)

La quarta força seria Vox, que ja suma 200.828 vots (7,69%) amb els quals entraria per primera vegada amb 11 escons al Parlament. La cinquena posició l’ocupa la CUP, que recull 174.599 vots (6,68%) amb els quals guanyaria 9 escons. En Comú Podem obtindria 8 escons amb 180.193 vots (6,90%). La principal patacada de la nit se l’endú Ciutadans, que passa de ser la primera força als comicis del 2017 a la setena el 14-F. La candidatura encapçalada per Carlos Carrizosa suma 145.263 vots (5,56%) i es queda amb només 6 diputats, 30 menys que als anteriors comicis. El PP recolliria els 3 darrers tres escons amb 99.130 vots (3,80%). El PDeCAT, amb 69.932 (2,68%), finalment no entraria a la cambra.

L'independentisme supera el 50% dels vots

Els partits independentistes han ampliat la majoria absoluta que ja tenien al Parlament i ha superat el 50% del vot, un dels objectius marcats per les formacions favorables a la independència de Catalunya, assolint el 51,11% amb el 98,09% del vot escrutat.

La suma d’ERC, Junts i la CUP ha assolit els 74 diputats, quatre més que els 70 dels que van obtenir el 2017, i assolint la màxima representació de l’independentisme en la seua història, superant els 72 escons que van aconseguir el 2015, quan CDC i ERC es van presentar junts en la coalició JxSí.

Els diputats de l'Alt Pirineu

JuntsxCat ha guanyat aquestes eleccions a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu, tot i haver perdut vots en relació al 2017, seguit d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i del Partit dels Socialistes (PSC). ERC ha ocupat la primera posició a la comarca de l’Alta Ribagorça. Els republicans han guanyat per primera vegada a la Seu d'Urgell en unes eleccions al Parlament de Catalunya. A l'Aran, el PSC ha quedat en primera posició, seguit d'ERC, mentre que a la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà la victòria ha estat per a JuntsxCat, seguit d'ERC.  Els resultats electorals han fet que quatre diputats pirinencs ocupin un escó al Parlament de Catalunya durant els propers quatre anys. Es tracta de Jordi Fàbrega (Junts), Antoni Flores (ERC), Òscar Ordeig (PSC) i Sílvia Romero (PSC).

Tres diputats i una diputada

Jordi Fàbrega Sabaté (Lleida, 1972) és llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Pediatria i àrees específiques. Màster en Direcció d’Institucions Sanitàries. Professor de Medicina de la Universitat de Lleida. Ha estat director Assistencial de Pediatria dels Pirineus, SCCLP. Participa en nombrosos associacionsi entitats: secretari del Club Esportiu Ciutat la Seu. Portaveu de la Comissió en Defensa de l’Escola Catalana de la Seu d’Urgell. Membre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears- Filial de l’Alt Urgell i de la Societat Catalana de Pediatria. Membre d’Òmnium AltUrgell i l’ANC.És alcalde de la Seu d'Urgell i ha ocupat el tercer lloc a la candidatura de JUNTS per la circumscripció electoral de Lleida a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.

Jordi Fàbrega diputatJordi Fàbrega, serà diputat de JUNTS al Parlament de Catalunya

Antoni Flores Ardiaca. És enginyer tècnic industrial, candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya al Pallars Jussà i cap de llista a l'Alt Pirineu i Aran. Persona implicada històricament al partit, a Tremp i al Pallars Jussà, Ha ocupat el quart lloc, per la circumscripció de Lleida a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.

Antoni Flores diputatAntoni Flores, serà diputat d'ERC al Parlament de Catalunya

Òscar Ordeig i Molist. Nascut a Vic el 14 de març de 1978. Doctor en Administració i Direcció d’Empreses, Màster en Administració i Direcció d’Empreses, Màster en Fiscalitat i Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Diputat al Parlament, regidor a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i Primer Secretari de la Federació del PSC de Lleida, Pirineu i Aran. Col·labora amb entitats socials i culturals, i associacions esportives. Ha estat el cap de llista del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.

Òscar Ordeig diputatÒscar Ordeig, serà diputat del PSC al Parlament de Catalunya

Sílvia Romero Galera, nascuda a Tremp el 4 de febrer de 1968. És doctora en Lingüística General i Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona; Màster en Immigració, Llengua i Treball Social per la Universitat de Lleida. Actualment és responsable del Servei de Català del Pallars Jussà (Consorci de Normalització Lingüística). Es va iniciar en la política el 2007, i des d'aleshores ha estat regidora a l'Ajuntament de Tremp. Actualment és regidora de l'oposició juntament amb altres 4 regidors de Compromís per Tremp (CxT). Des de l'any 2000 és professora dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. És membre de la Societat Catalana de Sociolingüística i de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, i també membre de l'Associació de Dones Rosa d'Abril. Ocupava el tercer lloc a la candidatura del PSC a la circumscripció electoral de Lleida.

La candidata a l'alcaldia de Tremp per Compromís per Tremp, Sílvia Romero. Imatge de l'abril del 2019. (horitzontal)Sílvia Romero, serà diputada del PSC al Parlament de Catalunya./ACN