MÓN RURAL

Teresa Jordà: "Sense un món rural viu, no hi ha país possible"

La consellera d’Agricultura ha fet la cloenda de l’Assemblea ordinària de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Teresa Jordà CTFC
photo_camera Teresa Jordà CTFC

“Ens cal un món rural viu. Sense un món rural viu, no hi ha país possible”, ha manifestat la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació durant  la cloenda de l’Assemblea d’ARCA avui a Solsona. Teresa Jordà ha volgut deixar clar que “és imprescindible que les zones rurals siguin font de riquesa i ocupació estable i de qualitat per combatre el despoblament en totes les seves cares”.

En la seva intervenció de cloenda ha explicat la necessitat de garantir el relleu generacional i potenciar i fer visible el paper de la dona rural.  També  ha explicat que les polítiques del Departament s’articulen sobre dos grans eixos. El primer és el de posar en valor els aliments produïts a Catalunya garantint un sistema alimentari complet, competitiu, arrelat territorialment i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments accessibles, saludables i de qualitat, reconeguts pels consumidors. El segon és la cohesió territorial perquè per garantir la producció d’aliments esdevé necessari tenir un territori cohesionat, actiu i dinàmic.

A partir d’aquí, “es tracta de convertir Catalunya en un país de referència pel prestigi del seu sistema agroalimentari, que presenti un creixement equilibrat i regenerador en termes socials, ambientals i econòmics i que garanteixi la cohesió territorial alhora que reforci el posicionament de les seves produccions i de la gastronomia” ha conclòs.

Jordà ha volgut ser present a l’acte d’avui per agrair personalment i posar en valor la feina que fa l’ARCA, fent d'altaveu de les accions de cadascun dels  Grups d’Acció Local (GAL). També per mostrar el seu suport per dinamitzar el món rural i litoral facilitant que les persones que hi viuen puguin tenir nous projectes i oportunitats.

L’ARCA, un ens de representació dels grups d’acció local Leader de Catalunya

ARCA desenvolupa la seva activitat en quatre eixos de treball centrats en les funcions de representativitat i presència en altres estaments i organitzacions, el recolzament i suport als grups GAL, la participació en projectes de desenvolupament rural i de cooperació, i la comunicació i difusió de projectes, bones pràctiques i metodologies.

Des de l’Associació es realitzen principalment tasques de coordinació i assistència tècnica als grups; recolzant-los en l’organització d’actes i jornades, i facilitant-los-hi la formació i l’assessorament tècnic que necessiten en cada moment. ARCA treballa també vetllant perquè s’atenguin els reptes i necessitats dels territoris rurals de Catalunya, desenvolupant i participant en diversos projectes que volen fer-hi front (PECT BCN Smart Rural, GO RETA, Smartcatchallenge...). Tot plegat, ho fa establint col·laboracions i complicitats amb d’altres entitats dels territoris rurals, d’àmbit català, espanyol (forma part de la Red Española de Desarrollo Rural) o Europeu.

Durant l’assemblea, a part de fer balanç de les actuacions d’ARCA, i d’entre altres temes, s’ha presentat per la seva aprovació la proposta per a la redacció de l’ Agenda Rural de Catalunya, instrument que es considera molt necessari per ordenar el futur del món rural català, sempre treballada amb els actors i agents principals del territori.

Prèviament a la reunió d’Assemblea, s’han  fet un seguit de ponències centrades en presentar les estratègies de desenvolupament econòmic que s’estan treballant aquests mesos al nostre país, i que compten amb la participació d’ARCA. Entre les que destaquen la presentació de l’Aliança 2030 (de la qual ARCA és entitat promotora), a càrrec d’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, i la presentació de l’Estratègia Catalunya 2022, a càrrec de Genís Roca, president de Roca Salvatella i coordinador del grup de treball de l’estratègia i Neus Monllor, consultora agrosocial i membre del grup de treball.