14.08.2022 |
Viure als Pirineus

ENTORN NATURAL

L'entitat Mountain Wilderness s'oposa a la construcció del nou mirador del Coll de Bóixols

L'entitat assegura que 'urbanitzar la muntanya per admirar la muntanya no urbanitzada és un contrasentit'.
Construcció del mirador del Coll de Bóixols
Construcció del mirador del Coll de Bóixols
L'entitat Mountain Wilderness s'oposa a la construcció del nou mirador del Coll de Bóixols

L'entitat Mountain Wilderness Catalunya ha expressat la seva oposició a la construcció d'un mirador al Coll de Bóixols, a 1.330 metres d’alçada i accessible mitjançant la carretera L-511. L'entitat considera 'del tot prescindible' aquesta actuació i assegura que 'urbanitzar la muntanya per admirar la muntanya no urbanitzada és un contrasentit'.

Projecte Camina Pirineus

La Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu va aprovar, el passat 22 de desembre, la construcció del mirador al Coll de Bóixols. El mirador s’inscriu dins el projecte 'Camina Pirineus', una xarxa de senders a la carta i l’eina de posicionament ecoturístic de l’Alt Urgell, emmarcat dins el projecte operatiu FEDER 2014-2020. Té com a objectiu la recuperació de senders tradicionals aprofitant infraestructures com els antics camins rals que, un cop perduda la seva funció original, poden satisfer noves demandes socials vinculades al turisme, la salut o l’activitat esportiva.

Segons la Comissió territorial d’urbanisme de l’Alt Pirineu, la instal·lació i la construcció de nous miradors a la comarca de l’Alt Urgell es justifica per l’existència de molts indrets amb un alt valor paisatgístic i natural que actualment no disposen de cap infraestructura per gaudir-ne.

Mirador Coll de Bóixols 2

Per la seva banda, l'entitat Mountain Wilderness Catalunya ha publicat a les seves xarxes socials: 'Una dèria, entre l'absurditat i el despropòsit, darrerament va sumant projectes: construir nous miradors en indrets on seria del tot prescindible. Ara tenim aquest exemple al coll de Bóixols. Urbanitzar la muntanya per admirar la muntanya no urbanitzada, un contrasentit. Veurem que triga a esdevenir un focus de residus i grafits. En tot cas, ja hi tenim el ciment, inici del deteriorament'.

L’àmbit d’actuació es situa en la partida La Pera, a uns 10,85 km a l’oest del nucli urbà de Coll de Nargó (Alt Urgell), a tocar de la carretera L-511 en el punt quilomètric 22, just al límit del municipi amb Abella de la Conca. El Coll de Bóixols és una collada que enllaça les comarques de l’Alt Urgell i el Pallars Jussà, amb un paisatge forestal de gran valor combinat amb parets i cingles rocallosos que acullen una rica biodiversitat. La parcel·la és de titularitat privada i se cedeix l’espai on s’emplaçarà el mirador, que actualment ja es fa servir amb aquesta finalitat.

L'entitat Mountain Wilderness s'oposa a la construcció del nou mirador del Coll de Bóixols
Comentarios