VIOLÈNCIA MASCLISTA

El Servei d'Intervenció Especialitzada en Violències Masclistes de l'Alt Pirineu i Aran ha atès 171 dones i els seus fills i filles el 2023

Enguany hi ha hagut 14 feminicidis a Catalunya, un d'ells al Pallars Jussà, i 8 fills i filles han quedat orfes per la violència masclista a tot Catalunya.
WhatsApp Image 2023-11-23 at 18.29.59 (1)
photo_camera Commemoració del Dia Internacional per l’Erradicació de les violències vers les dones a Salàs de Pallars / CCPJ

Catalunya ha registrat des de principis d’any 14 feminicidis, 13 en l’àmbit de la parella i un en l’àmbit familiar. Un d’aquests assassinats per violència masclista s’ha produït aquest estiu a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, a la comarca del Pallars Jussà. Al conjunt del país, els assassinats per violència masclista han deixat orfes 8 fills i filles.

Des que es van començar a recollir dades oficials l'any 2012, hi ha hagut 127 feminicidis a Catalunya i 92 filles i fills han quedat orfes per la violència masclista. Cal tenir en compte, a més, que fins al 2018 a Catalunya només es comptabilitzaven els feminicidis comesos en l’àmbit de la parella.

Erradicar les violències masclistes és una qüestió de país. Per aquest motiu, en el marc del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha reiterat la seva crida a sumar esforços des de tots els àmbits de la societat per acabar amb les violències masclistes i deixar a zero el recompte de feminicidis i del conjunt de violències masclistes.

WhatsApp Image 2023-11-23 at 18.52.11
Commemoració del Dia Internacional per l’Erradicació de les violències vers les dones a Salàs de Pallars / CCPJ

171 casos atesos al SIE de la Seu d’Urgell durant el 2023

Fins al 31 d’octubre d’enguany, els Serveis d’Intervenció Especialitzada en l’atenció a les violències masclistes (SIE) han acompanyat en la seva recuperació 12.263 dones, adolescents i infants de tot Catalunya. En concret s’han atès 10.190 dones, 1.597 filles i fills d’aquestes dones, i 476 adolescents d’entre 16 i 18 anys.

A la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, el SIE de la Seu d’Urgell ha atès 171 casos entre els mesos de gener i octubre d’enguany; ha proporcionat acompanyament a 138 dones, 23 filles i fills, i 10 adolescents. Aquesta xifra supera el total d’atencions de tot el 2022, que es va situar en 161 (128 dones, 26 filles i fills, 7 adolescents). En el període de gener a octubre de 2022, es van atendre 147 casos (115 dones, 26 filles i fills, 6 adolescents).

En el conjunt de Catalunya hi ha actualment 17 SIE, que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha reforçat enguany amb l’ampliació dels equips professionals. A més, s’han incorporat traductores i traductors que permeten una major proximitat i una atenció sense barreres idiomàtiques, cosa que garanteix l’atenció a dones migrades sense coneixements de llengua catalana o castellana. Durant el 2024, s’obriran 7 nous SIE a les poblacions de Vic, Blanes, Palamós, Tàrrega, Reus, Tortosa i l’Hospitalet de Llobregat, fet que suposarà triplicar el número de SIE en quatre anys.

Augmenten un 15% les trucades al 900 900 120

A tot Catalunya, cada dia 39 persones truquen al telèfon d'atenció a les dones en situació de violència masclista, la línia 900 900 120. Aquest telèfon del Departament d'Igualtat i Feminismes ha rebut entre els mesos de gener i octubre un total de 11.953 trucades. La xifra representa un augment del 15,07% en el nombre d’atencions respecte del mateix període de l’any passat. En el 81,9% dels casos, qui ha trucat és la mateixa víctima; en el 15,6% és un familiar o persona propera, i en el 2,5% es tracta d’una professional. A més, en les dades d’aquest 2023, s'observa un augment en la durada de les trucades. Gairebé un 39% són trucades llargues que duren més de 15 minuts.

Vaga Feminista SEPC
La portaveu nacional del SEPC, Júlia Portet, en una roda de premsa aquest dijous / ACN

L'increment en les trucades coincideix amb les millores que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha aplicat des de finals del 2022 a aquesta línia gratuïta, confidencial i que atén les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l'anglès, el francès, l'alemany, l'italià, el rus, l'àrab, el romanès, el croat i el xinès. A més d’oferir informació sobre els serveis d’atenció i recuperació de les violències masclistes, el telèfon ha passat a oferir assessorament jurídic i atenció psicològica directa. Una psicòloga especialitzada en violències masclistes escolta les dones i els ofereix confort emocional. L’increment del nombre de trucades s’explica també per un major coneixement dels serveis disponibles i més consciència social, tant de les dones com del seu entorn, a l’hora de detectar quan s’està produint una situació de violència masclista i de demanar ajuda.

Cal recordar que el telèfon 900 900 120 està connectat als diferents serveis de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista. En aquest sentit, per exemple, a través d’aquesta línia es poden programar visites als serveis que necessiti cada dona. Si és necessari, també té capacitat per fer trucades de seguiment dels casos. El telèfon també es coordina amb els serveis d’emergència (Mossos d’Esquadra i Sistema d’Emergències Mèdiques) i amb el Servei d’Intervenció en Crisi del Departament d’Igualtat i Feminismes, que proporciona una atenció psicològica immediata en casos de feminicidi o temptatives de feminicidi, així com d’agressions d’especial gravetat.