07.12.2022 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

Rescatat un poll de trencalòs al Pallars Sobirà abandonat pels seus progenitors

Traslladen l'animal a un centre de Jaén on ha estat adoptat per una parella d'adults
Pla general del moment del rescat del poll de trencalòs pels Agents Rurals. (Horitzontal)
Moment del rescat del poll de trencalòs pels Agents Rurals / Agents Rurals
Rescatat un poll de trencalòs al Pallars Sobirà abandonat pels seus progenitors

El Cos d'Agents Rurals, tècnics del servei de fauna i flora i personal dels parcs naturals, en el marc del programa de seguiment de la població reproductora de trencalòs havia detectat, els darrers anys, una parella de trencalòs adults que cada any feia el niu a la mateixa zona, però que no acabaven tirant el poll endavant. Aquest any van optar per fer-li un seguiment diari per detectar possibles problemes. Va ser a finals de febrer quan va néixer el poll i el dia 7 de març cap dels dos adults tenia ja presència al niu, motiu pel qual finalment es va decidir intervenir-hi per tal d'evitar la mort de l'animal. Ara, l'animal es troba al Centro de Cría del Quebrantahuesos de Guadalentín (Jaén), on una parella d'adults han adoptat a la cria.

Pla de detall d'un poll de trencalòs. (Horitzontal)(Foto: Un poll de trencalòs /Agents Rurals) 

Anteriorment el poll es va traslladar al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (Lleida). Després d'uns dies allà, i conjuntament amb la Fundación Gypaetus es va decidir fer trasllat a Jaén.

El niu estava situat en una zona de molt difícil accés i per això, membres del Grup de Suport de Muntanya (GSM) del Cos d'Agents Rurals van organitzar un dispositiu per tal de poder-hi accedir i recuperar la cria de trencalòs.

El trencalòs va quedar pràcticament extingit a Catalunya als anys vuitanta, moment en el qual s'inicia un procés de recuperació de l'espècie fins a arribar al voltant d'un centenar d'exemplars adults consolidats en 48 territoris. El trencalòs és una espècie protegida en l'àmbit europeu, estatal i català, i el catàleg estatal d'espècies amenaçades considera l'espècie en perill d'extinció.

Rescatat un poll de trencalòs al Pallars Sobirà abandonat pels seus progenitors
Comentarios