SUCCESSOS

El ‘Rambo’ de la Cerdanya fa un forat a la seva cel·la de Brians i passa la nit amb una interna de 22 anys

Martí Cots havia de ser jutjat dimarts passat per un assalt a Alp però el forense va dir que no estava en condicions.

 

Martí Cots Saleta Brians
photo_camera La cel·la de Martí Cots a Brians 1 i el forat a la paret / SER Catalunya

Fa 3 dies, Martí Cots Saleta, l’atracador conegut com Rambo de la Cerdanya va cavar un forat a la seva cel·la al mòdul psiquiàtric de Brians 1. Va travessar la paret i va passar la nit amb una interna de 22 anys, sense que els infermers i vigilants, se n’assabentéssin, segons publica avui El Periódico de Catalunya

Fonts de la presó asseguren que la jove de la cel·la contigua es troba bé. La interna ha donat versions contradictòries. En l’última deia haver estat violada, tot i que l’exploració que li han fet no ho mostra. Precisament dimarts passat, Martí Cots havia de ser jutjat ahir per un assalt a Alp però el forense va dir que no estava en condicions, segons informava la periodista Tura Soler al Punt Avui en un article titulat 'Jutjar en “Rambo” esdevé missió impossible'

Martí Cots Saleta a la Seu 91(Foto: Martí Cots Saleta, el 'Rambo de la Cerdanya', en ser detingut a la Seu d'Urgell el 2001/ Diari d'Andorra)

Martí Cots Saleta, més conegut com el Ramonet de Pi o el Rambo de la Cerdanya, compta amb un llarg historial d'entrades i sortides de la presó. Nascut al petit poble de Pi, pertanyent al municipi de Bellver de Cerdanya, té un ampli historial delictiu que va començar als 18 anys amb l’atracament d’un taxista. Amb 24 anys, quan ja acumulava una trentena de detencions, va protagonitzar un tiroteig amb la Guàrdia Civil de la Cerdanya, amb els que té una especial obsessió.

Martí Cots acumula una gran varietat de delictes, des de robatoris amb força, atracaments, enfrontaments amb la policia, segrestos, com el que va protagonitzar l’any 1992 en un refugi de muntanya proper a Bellver de Cerdanya. Va començar a disparar trets des de fora i va tenir retingudes durant hores a dues parelles que passaven el cap de setmana en el refugi, fins que un dels nois va poder escapar per la part del darrere i donar avís a la policia, però una de les noies va resultar ferida.

Martí Cots Saleta 2(Foto: Una imatge de Martí Cots Saleta)

Una de les seves gestes més inversemblants va ser l’any 1993 quan va protagonitzar un tiroteig amb la Guàrdia Civil que el volia detenir. Es va obrir pas a trets i per fugir va robar un tractor. A bord del tractor va travessar la frontera cap a la Cerdanya francesa, desapareixent sense que la Guàrdia Civil ni els gendarmes francesos el poguessin detenir, fins i tot un helicòpter de la policia francesa no el va poder localitzar. Una fugida digna de la millor pel·lícula de Hollywood.

Va ser detingut a Itàlia i quan els carabiners el duien emmanillat a la comissaria, va fugir. No era el primer cop que ho feia, anys abans també havia fugit emmanillat quan la Guàrdia Civil el portava cap al jutjat de Lleida. Fugit de la policia italiana, va tornar al seu territori, la Cerdanya on va viure durant anys en els boscos del voltant de Pi, vestit sempre amb roba militar i sobrevivint del menjar que havia amagat en diferents llocs o pallers de la zona. Quan se li acabava el menjar no dubtava en robar o caçar algun animal. I aquí és quan comença la seva “llegenda” i la seva escalada de delictes.

Martí Cots Saleta detingut a Andorra(Foto: Martí Cots quan va ser detingut a Andorra i ingressat a la presó de la Comella /ARA.AD/ Marc R. Fort)

Un cop va ser detingut a Amer (Girona) quan circulava amb un cotxe robat i sense matrícula, pretenent tornar a fugir es va enfrontar a trets amb la Guàrdia Civil on van resultar ferit un agent i ell mateix. En sortir de l’hospital va ingressar a la presó de Ponent (Lleida) on va estar cinc anys, fins que li van concedir un permís per anar a veure la seva mare i no va tornar.

En els següents dos anys va atracar diverses entitats bancàries de la Cerdanya i del Berguedà, el càmping L’Estrella de la Cerdanya i tants cotxes com necessitava per cometre els atacaments. L’any 2000 el detenen a Montpelier (França), per tinença il·lícita d’armes, no es podia separar ni un moment de la seva escopeta retallada, però el van haver de deixar en llibertat perquè no va arribar a temps l’ordre d’extradició.

El setembre del 2001 és detingut de nou. Ingressat a la presó de la Model de Barcelona, l’any 2010 li concedeixen un nou permís i aprofita per fugir. Torna al seu amagatall de la Cerdanya on passa uns quants mesos, fins que un boletaire es topa amb ell i avisa als Mossos d’Esquadra, en aquest cas no s’enfronta amb ells, s’entrega voluntàriament sense oposar resistència. Va tornar a ingressar a la presó de Ponent fins al 28 de juliol del 2016 que va obtenir la llibertat, ja no tenia causes pendents amb la justícia.

Alp-Hotel-700x467(Foto: Alp Hotel de Masella)

Finalment acaba a Andorra on va a comprar armes amb els diners que havia aconseguit en els atracaments de la benzinera de Prats i l’Hotel Alp de Masella. La policia andorrana el deté a Encamp amb les armes, gran quantitat de diners en efectiu i un cotxe robat a l’Alt Urgell.

Quan va ser alliberat per les autoritats andorranes, havien d’entregar-lo a França o a Espanya on tenia causes pendents amb la justícia dels dos països. Ell havia de triar a quin país volia ser entregat i va triar França, la policia andorrana el va acompanyar fins a la frontera i el va entregar a la policia francesa, que el va conduir fins a Perpinyà on va ser condemnat a quatre mesos de presó per un furt a la Guingueta d’Ix.

Un cop complerts els quatre mesos de presó, el passat 21 de febrer la policia francesa va conduir a Martí Cots Saleta, el Rambo de la Cerdanya, fins a la Jonquera per entregar-lo als Mossos d’Esquadra, va ser traslladat al jutjat de Puigcerdà on té els casos pendents de l’atracament a l’Hotel Alp i la benzinera de Prats.

El forense de Puigcerdà el va diagnosticar amb un brot d’esquizofrènia paranoide i el van conduir al psiquiàtric de Manresa, durant el trajecte no va parar d’amenaçar als Mossos que l’acompanyaven, sempre ha tingut una gran obsessió amb les forces de seguretat. Després de ser examinat i medicat pels facultatius de Manresa va ingressar a la presó de Brians I, a l’espera de judici.

En una entrevista que li va fer el diari Ara.ad d'Andorra, el setembre de 2019, Martí Cots Saleta que actualment té 52 anys va dir que tant la Guàrdia Civil com els Mossos d’Esquadra, amb els que té especial obsessió li han tret 25 anys de la seva vida, ja que la primera detenció va ser per una agressió en defensa pròpia. També explica que la seva història va començar de ben petit, quan va ser tancat en un reformatori de Lleida perquè sortia fum de casa seva, diu que d’un dia a un altre va passar de ser un nen feliç a estar envoltat de delinqüents.

reicerdanya

Sebastià Bennasar dedica una novel·la a Martí Cots

L'escriptor i periodista Sebastià Bennasar dedica una novel·la a Martí Cots, El rei de la Cerdanya (Capital Books).«El cas del Rambo de la Cerdanya demostra el fracàs del sistema penitenciari i de la nostra societat, que no ha estat capaç de trobar una sortida per a ell», diu Bennasar en una entrevista amb l'ACN. L'escriptor va publicar l'any 2011 501 crims que has de conèixer abans de morir (Ara Llibres), en el qual feia un recorregut per 501 casos reals de crims als Països Catalans, des de l'any 415 fins avui, amb petites fitxes de cada crim. Una de les fitxes estava dedicada a Martí Cots.

En aquest context, Bennasar va descobrir que Martí Cots tenia una història al darrere i que era una persona «a mig camí entre entranyable i penosa» perquè representa el fracàs del sistema: «És un 'tio' que entra i surt de la presó contínuament i que té una edat mental segons els pèrits forenses d'uns 12 anys. El fet que no es redimeixi mai demostra el fracàs del sistema penitenciari i el fracàs de la nostra societat en general, que no ha estat capaç de trobar una sortida per a ell». Bennasar també indica que Cots creu que és un personatge «poètic» com per exemple quan parla de la natura i té aquesta comunió especial amb el seu paisatge. «Ho trobo una cosa sensacional i és un personatge molt interessant en aquest sentit».