SALUT

El PSC i la CUP reclamen a Salut que garanteixi l’avortament quirúrgic a centres públics del Pirineu

Les diputades Judith Alcalà (PSC) i Laia Estrada (CUP) han presentat propostes de resolució al Parlament de Catalunya
Avortar Pirineu
photo_camera Concentració del col·lectiu 'Feministes Alt Urgell' davant l'Hospital de la Seu

La diputada del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya, Judith Alcalà, insta la Generalitat a “assignar els recursos humans i materials per tal que l’avortament voluntari sigui possible a la xarxa de salut pública de Lleida i el Pirineu, com ho és a la resta de Catalunya”.

Per això, el Grup Parlamentari ha registrat una Proposta de Resolució en la que “defensem que es preservi aquest dret als centres públics, de manera que s’eviti la derivació a centres sanitaris privats”“Cal planificar i garantir el dret a l’avortament en tots els centres hospitalaris i a tot el territori”, ha apuntat Alcalà.

Així mateix, ha dit, “demanem que s’estableixi un programa d’educació afectiva i sexual de 3 a 16 anys obligatori a tots els centres educatius de Catalunya” de manera que es doni compliment de la Lleida Orgànica d’Educació de desembre de 2020.

La diputada socialista ha recordat que “fins fa molt poc teníem zones del Pirineu en que no era possible ni tant sols la interrupció voluntària de l’embaràs mitjançant el mètode farmacològic”. Ara,  aquest és possible a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, a l’Hospital Comarcal de Tremp i als CAP’s de Balaguer, Tàrrega, Mollerussa i les Borges Blanques. Tot i això, ha dit, “no ha cap centre públic que possibiliti l’avortament quirúrgic i només un, de caràcter privat, ho facilita a Lleida arran del recent acord amb la Generalitat”, ha explicat, i ha afegit que “la defensa d’un dret per la dona com ho és l’interrupció voluntària de l’embaràs no es pot limitar a un centre de salut privada. Això no fa més que perllongar les dificultats per a moltes dones de la demarcació de Lleida i especialment del Pirineu i zones rurals, que han de recórrer llargues distàncies per interrompre l’embaràs”.

La CUP reclama al Govern que garanteixi l’avortament voluntari al sistema sanitari públic català

La diputada Laia Estrada ha denunciat que l’accés a l’avortament lliure i gratuït al Principat de Catalunya es troba amb múltiple barreres i entrebancs i ha assenyalat que “gran part del problema rau en la concertació público-privada que caracteritza el nostre sistema sanitari”. La diputada de la CUP, que ha posat en valor tota la feina dels col·lectius feministes que han denunciat i evidenciat aquesta problemàtica, ha assenyalat la incapacitat del  Departament de Salut d’integrar la pràctica de la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) dins de la cartera de serveis dels centres sanitaris públics “permetent un negoci encobert que, a més, genera un injustificable greuge classista que vulnera reiteradament el dret a les dones a ser a ateses a la xarxa sanitària pública”.

Estrada ha apuntat que aquesta problemàtica es veu agreujada amb l'objecció de consciència d’algunes professionals, i  ha advertit que si es confirma que es duen a  terme  per indicacions de patronats hospitalaris relacionats amb l’església “seria una situació extremadament greu”.

La diputada cupaire ha dit que “no es pot permetre que avui les dones catalanes encara hagin de fer una quilometrada per poder interrompre el seu embaràs” i ha posat com exemple la demarcació de Lleida, que comprèn també la zona de l’Alt Pirineu i l’Aran, on no existeix cap clínica acreditada, fet que obliga a les persones gestants a assumir els costos econòmics i personals que suposa el desplaçament.