SALUT

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte permet detectar 37 casos en deu anys a Ponent i Pirineu

Més de 25.200 pirinencs han participat en el cribratge des del 2013 quan es va posar en marxa.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb les  responsables del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a la Regió Sanitària Lleida, Montse Llorens, i a Alt Pirineu i Aran, Lourdes Magrí, el 31 de març del 2021.(Horitzontal)
photo_camera Joan Talarn, amb les responsables del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte / Diputació de Lleida

Un total de 25.258 pirinencs han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte des del 2010, quan es va posar en marxa. El cribratge ha permès detectar en deu anys 37 càncers invasius a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran en set anys. La Diputació de Lleida finança aquest programa des de 2013 per tal de millorar la salut de les persones de la demarcació veguerial pirinenca. El balanç s'ha presentat aquest dimecres, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte, una jornada que pretén sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en aquesta patologia oncològica.

A la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, han participat en el programa des del 2013 quan es va posar en marxa 25.258 de les 39.628 persones convidades (63%). Les proves amb resultat positiu han estat 1.376 (5,4%) i de les 1.236 colonoscòpies fetes, s'han detectat 181 adenomes d'alt risc i 37 càncers invasius.

El càncer colorectal és el segon càncer més freqüent tant en dones (14.39%) com en homes (13.42%). S'ha demostrat que la seva detecció precoç redueix un 16% les probabilitats de patir la malaltia, ja que detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, permet que els tractaments siguin més efectius.

El Programa s'adreça a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si en la prova es troben indicis de sang, es proposa la realització d'una colonoscòpia per tal de detectar lesions i, si és necessari, aplicar un tractament.

L'Oficina Tècnica de Cribratge de cada regió sanitària dissenya les actuacions del programa tenint en compte la dispersió territorial. Les persones candidates reben una carta personalitzada d'invitació a participar en el PDPCCR, on se les informa del programa i se les convida a adreçar-se al seu centre d'atenció primària o consultori local per tal de recollir la prova de detecció de sang oculta en femta. Posteriorment, l'han de lliurar al mateix centre mèdic o oficina de farmàcia perquè s'analitzi.

Si la prova resulta negativa, com en més del 96% dels casos, els usuaris reben el resultat per carta en el seu domicili. Si presenten sang en les deposicions són citats per telèfon a la Consulta de la Unitat de Cribratge (CUC) corresponent, on se'ls proposa fer-se una colonoscòpia. Les colonoscòpies es fan amb sedació i són terapèutiques (casi en el 90% dels casos), és a dir, en el mateix moment s'extirpen les lesions benignes, com ara els adenomes, que s'hi puguin trobar.

Des del Programa s'incideix especialment en la prevenció del càncer per mitjà d'hàbits saludables. Es recomana dur una alimentació equilibrada i variada, a més de fer exercici físic a diari i evitar el tabac i alcohol.

Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte

El 31 de març se celebra el Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en aquesta patologia oncològica.