Preocupació per l'augment de l'incivisme a la muntanya

Dimarts passat va ser la denúncia de dues persones que acampaven sense autorització a l'estany de Sotllo, a la zona del Parc Natural de l'Alt Pirineu. I dimecres vam conèixer aquesta fotografia que il·lustra la notícia en la qual es veu una pintada al cim del Pedraforca, denunciada pels gestors del Parc Natural del Cadí Moixeró. Fa uns dies, també, la queixa d'uns veïns de la Cerdanya cansats de recollir brossa de les curses de muntanya pels senders de la comarca. Hi ha preocupació entre la gent que viu a la muntanya per l'augment d'actes incívics al Pirineu, però ningú sap com aturar aquesta plaga...

20156018_1357856054263402_411754926410634733_n
photo_camera Imatge de denúncia feta pública pel Parc Natural del cadí Moixeró.

El turisme té una cara amable i una de negra. Només cal veure el que passa a Barcelona on l'increment constant de visitants s'ha convertit en una de les primeres preocupacions dels veïns de la ciutat. El turisme com a gran font de recursos econòmics però també com a font de maldecaps per als veïns d'una ciutat que es veuen impotents davant l'arribada massiva de milers de ciutadans d'arreu del món i tot el que això comporta.

Al Pirineu creix la preocupació entre els gestors dels espais naturals de la regió davant l'increment d'activitats a la natura (sobretot dels mesos d'estiu, però també a la tardor, per exemple, durant la campanya de recollida de bolets).

Aquesta setmana tant des del Parc Natural de l'Alt Pirineu com des del Parc Natural del Cadí Moixeró han fet una crida a respectar la muntanya (una crida al civisme que es fa, d'altra banda, durant tot l'any).

Cal cercar un equilibri que ajudi a aprofitar i gaudir dels recursos naturals que ens ofereix el ric ecosistema de muntanya però, a la vegada, cal regular aquestes activitats humanes de manera que no suposin un esgotament d'aquests mateixos recursos i una destrucció d'un ecosistema que és fràgil i fàcilment destructible.

No fem un mal ús de la muntanya i com diuen des dels nostres parcs naturals: "Gaudim de la natura amb respecte i estima!".

comentaris